Κοσμος

Η Χερσώνα είναι «δική μας», χαιρετίζει ο πρόεδρος Ζελένσκι μετά τη ρωσική αποχώρηση

Μετά την ολοκληρωτική ρωσική αποχώρηση

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ελεύθερη η Χερσώνα μετά απο εννέα μήνες - Το μήνυμα Ζελένσκι

Η Χερσώνα, η σημαντική πόλη στη νότια Ουκρανία που ανακαταλήφθηκε σήμερα από τις ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, είναι «δική μας», χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, συνοδεύοντας το σύντομο μήνυμά του με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται ήδη μέσα στην πόλη.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα», είπε σε ομιλία μέσω βίντεο. Άλλες ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σταθμευμένες κοντά στην πόλη, πρόσθεσε.

H Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή την ολοκλήρωση της εκκένωσης της δυτικής όχθης του Δνείπερου στη Χερσώνα, την ώρα που τα ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν την ουκρανική σημαία αναρτημένη στο κέντρο της πόλης, στο οποίο, σύμφωνα με αναφορές, έχουν εισέλθει οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Για τη Μόσχα η Χερσώνα τυπικά παραμένει κομμάτι της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και στην πόλη παραμένουν οι διοικητικοί αξιωματούχοι που τοποθέτησε το κατοχικό καθεστώς, ορμώμενο από την κατεχόμενη Κριμαία. Ωστόσο θεωρείται θέμα ημερών η αποχώρηση και των ως επί το πλείστον ρωσόφιλων Ουκρανών πολιτών που έχουν αναλάβει πόστα στη διοίκηση της πόλης, καθώς διώκονται από το Κίεβο για εσχάτη προδοσία και η αναμενόμενη είσοδος του ουκρανικού στρατού στην πόλη θα σημάνει στην καλύτερη για αυτούς περίπτωση τη σύλληψή τους.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στην πόλη παραμένουν περίπου 80.000 με 100.000 πολίτες. Κατά το Κίεβο, παραμένουν και σημαντικές ρωσικές δυνάμεις, ενώ όλη η περιοχή είναι ναρκοθετημένη και η εντολή στα προελαύνοντα ουκρανικά στρατεύματα είναι να αντιμετωπίζουν κάθε περιοχή που απελευθερώνουν ως δυνητικό ναρκοπέδιο.

Στη Χερσώνα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις: Προειδοποίηση σε Ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν

«Έχετε μόνο μία ευκαιρία να αποφύγετε τον θάνατο – να παραδοθείτε αμέσως», ανέφερε η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας νωρίτερα στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

 Μέσω της ανακοίνωσης, η οποία είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Χερσώνα, δίνονται εγγυήσεις για την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτών που θα παραδοθούν. Όπως αναφέρεται, οι Ρώσοι στρατιώτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη έχουν λάβει εντολή από τους διοικητές τους να φορέσουν πολιτικά ρούχα και να κρυφτούν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Χερσώνα και υποχώρησε στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Ανέφερε ότι –παρά τις αναφορές περί του αντιθέτου– η Ρωσία δεν υπέστη καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Το υπουργείο δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς Ουκρανών αξιωματούχων ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα έλαβαν εντολή να φορέσουν πολιτικά ρούχα. Δεν ήταν δυνατό για το Reuters να εκτιμήσει αν ή πόσοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ακόμη στην πόλη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «συνολικά, περισσότεροι από 30.000 Ρώσοι στρατιώτες και σχεδόν 5.000 μονάδες όπλων και στρατιωτικών οχημάτων έχουν αποσυρθεί» από τη δυτική όχθη του Δνείπερου.

Σύμφωνα με εικόνες που δημοσιεύουν ουκρανικά ΜΜΕ, από το πρωί η ουκρανική σημαία αναρτήθηκε στο κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα, βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέρεται να καταγράφουν την είσοδο των Ουκρανών στρατιωτών στην πόλη.

Τι σηματοδοτεί η υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

Για τη Ρωσία, πέραν του προφανούς πολιτικού πλήγματος, η απόσυρση από τη Χερσώνα σημαίνει ότι για την ώρα καταστρέφονται οι φιλοδοξίες της για επέλαση προς το Μικολάιφ και την Οδησσό και αποκοπή της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα. Στο άμεσο μέλλον σημαίνει ότι η Κριμαία κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό.

Για το Κίεβο η ανακατάληψη της Χερσώνας σημαίνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποκτούν μια σημαντική βάση εξόρμησης για επέκταση της αντεπίθεσής τους στο Νότο και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές, όπως είναι ένα μέρος της περιφέρειας της Ζαπορίζιας, και με απώτερο στόχο την Κριμαία.

Όπως επισημαίνουν όμως αναλυτές τώρα οι Ουκρανοί θα πρέπει πρώτα να εδραιώσουν τις θέσεις τους στη Χερσώνα και εν συνεχεία να απωθήσουν τους Ρώσους πολύ πιο βαθιά από την ανατολική Όχθη του Δνείπερου ώστε το ρωσικό πυροβολικό να μη μπορεί να βομβαρδίσει τη Χερσώνα μέχρι ισοπέδωσης, όπως έκανε στη Μαριούπολη και το Σεβεροντοντέτσκ. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να απωθηθούν σε βάθος 30 ή 40 χιλιομέτρων για να πάψουν ν’ αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο.