Κοσμος

Τι είναι η Singles day και γιατί ξαφνικά γίνονται εκπτώσεις;

To έθιμο ξεκίνησε το 2009 στην Κίνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Singles' Day: Η ημέρα των εργένηδων και των εκπτώσεων

Η αρχή έγινε το μακρινό 1993, όταν μια παρέα από single φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ θέλησαν να τη «σπάσουν» στις γιορτές των ερωτευμένων. Η εταιρεία όμως που παρατήρησε το «κενό» για τους single καταναλωτές ήταν η Alibaba, η οποία καθιέρωσε τη Singles’ Day με εκπτώσεις έως και 80%.

Έτσι, σταδιακά η Singles’ Day «εξαπλώθηκε» φτάνοντας και στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και από φέτος στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος που κάνουν εκπτώσεις ακόμη και μεγάλες εταιρίες (ρούχων, παπουτσιών, ηλεκτρικών συσκευών, αρωμάτων) και οι προσφορές για online αγορές “πέφτουν” βροχή.

Οι εμπνευστές αυτής της Ημέρας που ξεκίνησε το 2009: ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba (και οι ιστοσελίδες του Taobao και Tmall), το παράδειγμα των οποίων έχουν έκτοτε ακολουθήσει το σύνολο των ανταγωνιστών τους όπως η JD.com και Pinduoduo. Η 11η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως η «Ημέρα των Εργένηδων» λόγω της επανάληψης του αριθμού ‘1’ στην ημερομηνία (11/11).

Σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια όταν η εκδήλωση διαρκούσε μόνο 24 ώρες και προκαλούσε ενθουσιασμό, η ‘Ημέρα των Εργένηδων διαρκεί πλέον για πολλές εβδομάδες, φθάνοντας στο αποκορύφωμά της τις δύο τελευταίες ημέρες.

Από χθες, Πέμπτη, στις 08.00 μ.μ έως σήμερα στις 02.00 μ.μ., οι πωλήσεις των διαδικτυακών καταστημάτων Alibaba και JD.com έφθασαν τα 262 δισεκ. γιουάν (35,9 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρίας Syntun. Μια πιο αδύναμη τάση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπως τονίζουν οι αναλυτές.

Πριν από την πανδημία, οι πωλήσεις αυτές συνοδεύονταν συνήθως από μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης από την Alibaba: μια γιγάντια οθόνη κατέγραφε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των συναλλαγών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα μέσα ενημέρωσης δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν υπερθετικούς χαρακτηρισμούς για να σχολιάσουν το ύψος των παραγγελιών, που εύκολα ξεπερνούσαν τα δεκάδες δισεκ. ευρώ.