Κοσμος

Πρώτο τετ α τετ του Μπάιντεν ως πρόεδρος με τον Σι Τζίνπινγκ

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών» αναφέρει ο Λευκός Οίκος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνάντηση Μπάιντεν-Τζινπίνγκ στην G-20

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Θα είναι η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν εκλέχθηκε πρόεδρος.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας), θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση των δύο ηγετών δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ελπίζει να οικοδομήσει μια βάση για τις σχέσεις με την Κίνα κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο, αλλά θα είναι ειλικρινής σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση, η οποία δεν γεννά προσδοκίες για συγκεκριμένες συμφωνίες.

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι κρίσιμης σημασίας να οικοδομήσουμε μια βάση για τη σχέση και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες που δεσμεύουν τον ανταγωνισμό μας», είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες για την πολιτική της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, την σχέση του Πεκίνου με τη Ρωσία και για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν τις εταιρείες ημιαγωγών (τσιπ) να πωλούν τεχνολογία σε κινεζικές εταιρείες.

Άλλωστε το Πεκίνο εξοργίστηκε πρόσφατα από τη σειρά επισκέψεων Αμερικανών νομοθετών στην Ταϊβάν, με πρώτη την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Η Κίνα έκανε λόγο για «επικίνδυνα μηνύματα» των ΗΠΑ στο ζήτημα.

Ο Σι, ο οποίος μόλις εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στις ξένες παρεμβάσεις όσον αφορά την Ταϊβάν και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν θα απαρνηθεί ποτέ το δικαίωμά της στην προσφυγή στη βία για την νήσο.