Κοσμος

Βία στο διαδίκτυο έχει υποστεί η πλειονότητα των γυναικών δημοσιογράφων

Η έκθεση σε 15 χώρες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έρευνα δείχνει πως οι γυναίκες δημοσιογράφοι δεν είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο - Οι ψηφιακές απειλές μεταφέρονται στον πραγματικό κόσμο

Η διαδικτυακή βία κατά των γυναικών δημοσιογράφων αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές παγκόσμιες απειλές για την ελευθερία του Τύπου και έχει συμβάλει στη δολοφονία γυναικών ρεπόρτερ, σύμφωνα με μια παγκόσμια έκθεση.

Οι ερευνητές συνομίλησαν με περισσότερες από 1.000 γυναίκες σε 15 χώρες και διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν υποστεί διαδικτυακή κακοποίηση και απειλές.

Οι συντάκτες του The Chilling κάλεσαν τις κυβερνήσεις, τα ΜΜΕ και τις εταιρείες τεχνολογίας να ενεργήσουν άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Μεταξύ των ερωτηθέντων ήταν η βραβευμένη δημοσιογράφος των Guardian και Observer, Carole Cadwalladr, η οποία αποκάλυψε πώς η βρετανική εταιρεία συμβούλων Cambridge Analytica είχε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης η Cadwalladr είχε γίνει στόχος ψηφιακών απειλών μεταξύ του Δεκεμβρίου 2019 και του Ιανουαρίου 2021. Η διαδικτυακή κακοποίηση έχει ως στόχο «να μειώσει τη δημοσιογράφο τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο».

Επιπλέον, η έκθεση, η οποία βασίζεται σε έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Δημοσιογράφων (ICFJ) και του Πανεπιστημίου του Sheffield, χαρτογραφεί την τροχιά βίας στο διαδίκτυο και δείχνει πώς η ψηφιακή παρενόχληση μεταφέρεται στον πραγματικό κόσμο.

«Η έκθεση διαπίστωσε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στο επίπεδο της βίας που στρέφεται κατά των γυναικών δημοσιογράφων», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Kalina Bontcheva.

«Οι περισσότερες γυναίκες δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν υποστεί διαδικτυακή βία, επομένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να λάβουν άμεσα δράση για να προστατεύσουν τις ζωές όσων κάνουν μια τόσο σημαντική δουλειά», πρόσθεσε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν βιώσει διαδικτυακή βία κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Μάλιστα το 13% των γυναικών δημοσιογράφων είχε δεχθεί απειλές που αφορούσαν σε συγγενικά πρόσωπα. Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δέχτηκε παρενόχληση μέσω μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: Guardian