Κοσμος

Πώς η πολιτική «zero covid» στην Κίνα βάζει φρένο στην ανάπτυξη

Τα αλλεπάλληλα lockdown και η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολιτική «zero covid» στην Κίνα - Οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη από τα lockdown - Νέα αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού

Ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 μηνών σήμερα Πέμπτη (3/11), ενώ η υγειονομική αρχή της χώρας έμεινε σταθερή στην αυστηρή πολιτική της για τον περιορισμό της πανδημίας, διαψεύδοντας τις ελπίδες των επενδυτών για χαλάρωση των περιορισμών, που έχουν επιβληθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι κινεζικές μετοχές κατέγραψαν άλμα αυτήν την εβδομάδα εν μέσω εικασιών ότι το Πεκίνο θα χαλαρώσει την πολιτική της για «μηδενικά κρούσματα της COVID» παρά τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και την επιμονή σε μια προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας που διαχωρίζει την Κίνα από άλλες χώρες εδώ και περίπου τρία χρόνια που έχει εμφανιστεί ο κορωνοϊός.

Ο αντίκτυπος των περιορισμών συνέχισε να είναι αισθητός, καθώς η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο λόγω των επιπτώσεων που έχουν τα μέτρα για την COVID σε επιχειρήσεις και κατανάλωση. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών Caixin για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,4 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, από το 49,3 τον Σεπτέμβριο.

Φρένο στην ανάπτυξη βάζει η πολιτική «zero covid» στην Κίνα

Με τα lockdown για την Covid να επιβάλλονται σε μεγάλες πόλεις, κάποιες από τις πλουσιότερες περιοχές της Κίνας αποδεικνύονται «βαρίδι» για την ανάκαμψη, ανακοινώνοντας βραδύτερη ανάπτυξη από την εθνική οικονομία για τα πρώτα τρία τρίμηνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες.

Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα σημείωσαν πτώση, δίνοντας τέλος στο διήμερο ράλι καθώς η εμπιστοσύνη επλήγη από την αύξηση των κρουσμάτων της COVID και τις εκτιμήσεις ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

«Ίσως υπάρξει κάποια χαλάρωση στην πολιτική της μηδενικής COVID, αλλά περιορίστε τις προσδοκίες σας», έγραψαν αναλυτές της Nomura, προσθέτοντας ότι το «πραγματικό εκ νέου άνοιγμα» γίνεται περισσότερο πιθανόν μόνο μετά τον Μάρτιο, όταν η Κίνα θα ολοκληρώσει την πολιτική της μετάβαση με την ετήσια κοινοβουλευτική της σύνοδο.

Η Nomura εκτιμά ότι σε καθεστώς lockdown βρίσκεται πληθυσμός που αντιστοιχεί στο 10,1% του ΑΕΠ της Κίνας, συγκριτικά με το 9,5% τη Δεύτερα.

Οι ελπίδες των επενδυτών ότι το συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο μήνα θα αποτελούσε ορόσημο μετά από το οποίο η Κίνα θα άρχιζε να υπαναχωρεί από την πολιτική της μηδενικής COVID διαψεύστηκαν όταν ο Σι Τζινπίνγκ, που εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας, επανέλαβε ότι παραμένει σε ισχύ η συγκεκριμένη προσέγγιση.

Στα πρώτα της σχόλια μετά το συνέδριο του κόμματος, η Εθνική Επιτροπή Υγείας δήλωσε χθες ότι οι αρχές παλεύουν να ελέγξουν την ξαφνική έξαρση της COVID όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η χώρα θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να εμμείνει στην πολιτική της μηδενικής COVID, πρόσθεσε η επιτροπή.

Η Κίνα ανακοίνωσε 3.200 ημερήσια κρούσματα Covid-19 τοπικής μετάδοσης σήμερα, ο πρώτος απολογισμός που ξεπερνά τα 3.000 περιστατικά από τις 17 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters