Κοσμος

Στο στόχαστρο του Ρίσι Σούνακ τα τρανς δικαιώματα

Ένα θέμα που διχάζει τους Συντηρητικούς

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βρετανία: Αλλαγές στους νόμους για τους τρανς ετοιμάζει ο Ρίσι Σουνάκ

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ σχεδιάζει να περιορίσει τα ακατάλληλα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και να αναθεωρήσει το νόμο για το βιολογικό φύλο. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να ενισχύσει την καθοδήγηση για τους δασκάλους σχετικά με τις σχέσεις και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και να διασφαλίσει ότι τα παιδιά διδάσκονται μόνο μαθήματα που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Η αλλαγή αυτή έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι ορισμένα σχολεία αναθέτουν τη σεξουαλική εκπαίδευση σε τρίτες εταιρείες που εκθέτουν τους νέους σε αμφιλεγόμενες ιδέες για το φύλο.

Όπως αναφέρει η Telegraph, ο Σούνακ σκοπεύει επίσης να αναθεωρήσει τον νόμο περί ισότητας για να καταστήσει σαφές ότι το «φύλο» σημαίνει βιολογικό φύλο και όχι τη σεξουαλική ταυτότητα. Αυτό θα σήμαινε ότι οι άνδρες δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν σε γυναικεία αθλήματα και να βρίσκονται σε εγκαταστάσεις όπως τα αποδυτήρια, ενώ τα καταφύγια γυναικών θα προστατεύονται.

Θα σήμαινε επίσης ότι ο αυτοπροσδιορισμός για τα τρανς άτομα δεν έχει νομική ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι οι τρανς γυναίκες δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης σε εγκαταστάσεις μόνο για γυναίκες. Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η προστασία των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Σούνακ.

Η διευθύντρια του Good Law Project, Jolyon Maugham, σχολίασε το δημοσίευμα μέσω Twitter, γράφοντας: «Αναμφίβολα, το πολιτικό κλίμα είναι εξαιρετικά εχθρικό στην Αγγλία για τους τρανς ανθρώπους. Τα πράγματα πάνε στραβά, και ο νόμος για την ισότητα έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικός. Νομικά, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τους Τόρις να αλλάξουν τον Νόμο για την Ισότητα. Έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και το (απαράδεκτο) αποκαλούμενο “σύνταγμα” λέει ότι ο Σουνάκ μπορεί, αν το θέλει, να αφαιρέσει τα δικαιώματα, όποιας μειοψηφίας αποφασίσει να στοχοποιήσει».

Υπενθυμίζεται ότι επί Τζόνσον οι συντηρητικοί προωθούσαν, χωρίς να ψηφίσουν τελικά, ένα νομοσχέδιο για τις θεραπείες μεταστροφής που δεν περιλαμβάνει αποκλεισμούς και ένα συνέδριο για τον εορτασμό της παγκόσμιας ΛOATKΙ+ κοινότητας.

Τον Απρίλιο του 2021, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι είχε διαλύσει τη δική της συμβουλευτική ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ μετά την παραίτηση ορισμένων μελών της. Ο σάλος ξέσπασε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2021, όταν μια ακτιβίστρια κατά της θεραπείας μετατροπής και μέλος της επιτροπής, παραιτήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, επικαλούμενη ένα εχθρικό περιβάλλον για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Τις ημέρες που ακολούθησαν, παραιτήθηκαν και άλλα μέλη της επιτροπής.

Η κυβέρνηση απάντησε με την επίσημη διάλυση της Συμβουλευτικής Ομάδας ΛΟΑΤ τον Απρίλιο. Η Λιζ Τρας έστειλε επιστολή στα εναπομείναντα εννέα μέλη για να τα ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες τους. Υποσχέθηκε ότι θα συγκροτηθεί νέα επιτροπή, αλλά εννέα μήνες μετά, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί.

Από την πλευρά της η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας ως Υπουργός Ισότητας κατήργησε τη μεταρρύθμιση του νόμου περί αναγνώρισης φύλου. Απέτυχε επίσης να απαγορεύσει τη θεραπεία μετατροπής παρά τις πολυάριθμες υποσχέσεις της να το πράξει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κάρι Σίμοντς, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού, είχε προτρέψει τους Συντηρητικούς να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, δείχνοντας για ακόμη μια φορά την υποστήριξή της σε ένα θέμα που έχει αρχίσει να διχάζει όλο και περισσότερο το κόμμα. Σε εμφάνιση της στη διάσκεψη των Συντηρητικών, η σύζυγος του πρωθυπουργού, η οποία εργάζεται σε περιβαλλοντική οργάνωση, είπε ότι ήταν «γεγονός» ότι τα άτομα LGBT+ υπέστησαν εγκλήματα μίσους λόγω της ταυτότητας φύλου και της σεξουαλικότητάς τους.

Η κ. Τζόνσον εξέφρασε την υποστήριξή της σημειώνοντας: «Είτε είστε ΛΟΑΤ+ είτε σύμμαχος όπως εγώ, δεσμευόμαστε στην ισότητα και στην αποδοχή για όλους, όποιος κι αν είστε και όποιον κι αν αγαπάτε. Παρ’ όλη την πρόοδο που έχουμε κάνει ως κοινωνία, η ΛΟΑΤ+ κοινότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το στίγμα, την παρενόχληση και τις διακρίσεις, ενώ τα εγκλήματα μίσους εξακολουθούν να είναι γεγονός. Άκουσα η ίδια ένα θύμα ενός τέτοιου εγκλήματος και έκλαψα πολύ. Σε όλο τον κόσμο το να είσαι ΛΟΑΤ+ εξακολουθεί να αποτελεί έγκλημα σε 71 χώρες. Σε 11 χώρες τιμωρείται με θάνατο, μόνο και μόνο επειδή είσαι αυτός που αγαπάς. Είναι στο χέρι όλων μας να σηκωθούμε και να το πούμε όσο πιο δυνατά μπορούμε».