- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τουρκία: Συνεχίζονται oι μεταφορές σιτηρών από την Ουκρανία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε συμφωνία με τη Μόσχα για επανέναρξη των ασφαλών αναχωρήσεων φορτηγών πλοίων από τον Εύξεινο Πόντο με σιτηρά από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με αναφορά τού τούρκου προέδρου κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδα του κυβερνώντος κόμματος την Τετάρτη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διαβεβαίωσε τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ότι η συμφωνία για ασφαλή διέλευση των πλοίων από διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα θα ισχύσει εκ νέου, αρχής γενομένης από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
«Η κρίση των σιτηρών έχει τελειώσει», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι είπε ο κ. Ερντογάν.
Ωστόσο την ίδια ώρα το Κρεμλίνο ανέφερε ότι βρίσκεται ακόμη σε επαφή με την Άγκυρα για το θέμα και προς το παρόν η συμφωνία δεν έχει τεθεί ξανά σε ισχύ.
Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει ότι η ανανέωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Μόλις μια ημέρα μετά ωστόσο, το Σάββατο, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συμφωνία επικαλούμενη ως αιτία τις – καταγγελλόμενες από τη ρωσική πλευρά – επιθέσεις κατά του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
Η Μόσχα κατηγόρησε για τις εν λόγω επιθέσεις τους Ουκρανούς αλλά και τους Βρετανούς. Υποστήριξε, πιο συγκεκριμένα, ότι οι δυνάμεις της δέχθηκαν επιθέσεις με θαλάσσια drones που ξεκίνησαν από την Οδησσό και, εκμεταλλευόμενα τις οδούς ελεύθερης διέλευσης στη Μαύρη Θάλασσα που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά, έπληξαν τις ρωσικές δυνάμεις στη Σεβαστούπολη. Αναλυτές υπενθυμίζουν ωστόσο ότι η ρωσική πλευρά είχε ήδη, εδώ και καιρό, εκφράσει ανοιχτά τη δυσφορία της αναφορικά με την εν λόγω συμφωνία.
Οι Ρώσοι έχουν παραπονεθεί ότι, παρά τη συμφωνία, δυσκολεύονται να εξάγουν δικά τους αγροτικά προϊόντα και λιπάσματα. Έχουν, επίσης, καταγγείλει ότι μεγάλο μέρος των σιτηρών που άρχισαν να εξάγονται χάρη στην εν λόγω συμφωνία αποστέλλονται σε πλούσιες χώρες και όχι σε αυτές που τα χρειάζονται περισσότερο.