Κοσμος

Ιταλοί βρήκαν «πατέντα» για τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών

Τι ανακάλυψαν ερευνητές για την «pasta fresca»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φρέσκα ζυμαρικά - Η συσσκευασία και το συστατικό που θα μπορούσε να δώσει παράταση ζωής

Μια νέα εκδοχή της συσκευασίας σε συνδυασμό με ένα ειδικό συστατικό θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών κατά ένα μήνα, όπως αποκάλυψαν ερευνητές.

Τα θερμικά επεξεργασμένα, βιομηχανικά φρέσκα ζυμαρικά έχουν διάρκεια ζωής περίπου 30-90 ημέρες, εάν αποθηκεύονται κατάλληλα. Ωστόσο, ακολουθώντας μια τριπλή προσέγγιση, που περιλαμβάνει νέες μορφές συσκευασίας, μια διαφορετική ατμόσφαιρα συσκευασίας και την προσθήκη "καλών" βακτηρίων, οι ερευνητές κατάφεραν να την παρατείνουν στις 120 ημέρες.

Γράφοντας στο περιοδικό Frontiers in Microbiology, η ομάδα αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων, επιφέροντας πιθανά οφέλη «στην οικονομία και στο περιβάλλον, ενθαρρύνοντας την καινοτομία στα υπάρχοντα μοντέλα παραγωγής».

Οι επιστήμονες στην Ιταλία αναφέρουν ότι συνεργάστηκαν με ένα εργοστάσιο ζυμαρικών στην Altamura για να δημιουργήσουν 144 δείγματα κοντών, λεπτών στριφτών ζυμαρικών, γνωστών ως trofie. Ένα σετ 48 δειγμάτων συσκευάστηκε με τη χρήση συμβατικής μεμβράνης και μιας ατμόσφαιρας συσκευασίας που αποτελείται από 20% διοξείδιο του άνθρακα προς 80% άζωτο.

Η ομάδα αναφέρει ότι τα συμβατικά συσκευασμένα ζυμαρικά παρουσίασαν μείωση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αποθήκευσης 90 ημερών, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μούχλας. Αντίθετα, οι δύο τύποι πειραματικών δειγμάτων είχαν σχεδόν σταθερή ατμόσφαιρα, και καμία ανάπτυξη μυκήτων, για μια περίοδο 120 -ημερών.

Η ομάδα προσθέτει ότι, κατά τις 90 ημέρες, τα επίπεδα των μικροβίων που καταναλώνουν οξυγόνο είχαν αυξηθεί στα δείγματα ζυμαρικών συμβατικής συσκευασίας, αλλά παρέμειναν σταθερά και στους δύο τύπους πειραματικών δειγμάτων κατά τη διάρκεια των 120 ημερών. Ωστόσο, τα επίπεδα αυτά ήταν χαμηλότερα στα δείγματα με προβιοτικά που είχαν προστεθεί στη ζύμη.