Πενήντα κράτη κατήγγειλαν στον ΟΗΕ την Κίνα για τα δικαιώματα των Ουιγούρων
Καθώς και άλλων κυρίως μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ


Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα - 50 κράτη καταγγέλλουν στον ΟΗΕ όσα γίνοντα στην Σιντζιάνγκ
Πενήντα κράτη κατήγγειλαν χθες Δευτέρα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τις «σοβαρές και συστηματικές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στη Σιντζιάνγκ, αξιώνοντας οι αρχές της Κίνας να αφήσουν ελεύθερους «όλους όσοι στερούνται αυθαίρετα την ελευθερία τους» στην ημιαυτόνομη περιφέρεια της μειονότητας των Ουιγούρων.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ιδίως για τις παραβιάσεις των Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ», ανέφεραν οι χώρες αυτές σε κείμενο που αναγνώστηκε από τον πρεσβευτή του Καναδά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της τρίτης επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης, η οποία είναι ειδικευμένη σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσιοποίησε στα τέλη Αυγούστου έκθεση στην οποία έκανε λόγο για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος μελών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ, πρωτίστως των Ουιγούρων, επικαλούμενη «αξιόπιστα τεκμήρια» για βασανιστήρια και σεξουαλική βία. Το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, λέει πως καταπολεμά την τρομοκρατία και ότι εγγυάται την ανάπτυξη της περιοχής.
«Τόσο σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», αναφέρεται στο κοινό κείμενο των 50 κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας, του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Γουατεμάλας και της Σομαλίας, μεταξύ άλλων.
Καλούν το Πεκίνο να «εφαρμόσει τις συστάσεις» της ΥΑ, που συμπεριλαμβάνουν την «λήψη ταχέων μέτρων για να αφεθούν ελεύθεροι όλοι όσοι στερούνται αυθαίρετα την ελευθερία τους στη Σιντζιάνγκ και να εξιχνιαστεί επειγόντως η τύχη» των ανθρώπων που αγνοούνται.
Με δεδομένη τη «βαρύτητα» της έκθεσης, «ανησυχούμε για το γεγονός ότι η Κίνα ως τώρα αρνείται να συζητήσει τα συμπεράσματά της», προσθέτουν.
Η Κίνα κατάφερε να αποφύγει τον Οκτώβριο δημόσια συνεδρίαση για το κείμενο αυτό στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, καθώς η πλειοψηφία των 47 κρατών-μελών του απέρριψε την πρόταση να τεθεί σε συζήτηση που έκαναν οι ΗΠΑ και άλλες περίπου δέκα χώρες.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κάλεσε χθες Δευτέρα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να «προσπαθήσουν ξανά» να γίνει διάλογος για το ζήτημα αυτό «το συντομότερο δυνατόν».
«Ξεκάθαρα, η διπλωματική ορμή για να λογοδοτήσει το Πεκίνο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει μεγαλώνει», έκρινε ο Λουί Σαρμπονό στον ιστότοπο της ΜΚΟ, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός πως οι 50 χώρες που υπέγραψαν το κείμενο είναι «η μεγαλύτερη ομάδα κρατών που κατήγγειλε δημόσια τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ» μέχρι σήμερα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H ποσότητα όμως δεν δικαιολογεί τον ισχυρισμό της
Κάνει λόγο για αυταρχισμό, ανομία και πολιτική βίας στην Τουρκία
Καθώς ο δισεκατομμυριούχος αντιμετωπίζει θέματα στην Tesla
Πολλούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές
Ο οδηγός παγιδεύτηκε μέσα στο φορτηγό
Προ ημερών ανέφερε ότι τραυματίστηκε σχεδόν «θανάσιμα» σε τροχαίο
Τι ανέφερε η επικεφαλής της Illy
Στο έλεος της μοίρας οι σεισμόπληκτοι
Kαθώς η Μόσχα δείχνει να κωλυσιεργεί
Παραδίδοντας εφημερίδες, πυρομαχικά και μυστικά μηνύματα αγωνίστηκαν γενναία για έναν πιο ελεύθερο κόσμο
Ποιοι άλλοι Έλληνες βρίσκονται στην σχετική λίστα
Aντιμετωπίζει παράλληλη ομοσπονδιακή δίωξη
160.000 νέοι στρατεύσιμοι - Η μεγαλύτερη κλήση από το 2011
Η κύρια ελπίδα της να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία είναι μια έφεση
Είχε παρενέργειες από τα φάρμακα κατά του καρκίνου
Ετοιμάζονται νομοσχέδια για τον περιορισμό των βιβλίων στις σχολικές βιβλιοθήκες
Τι αποκαλύπτεται τώρα για τις τελευταίες στιγμές της Μαρία Κόβαλτσουκ – Τι λέει φίλη του μοντέλου για τη λάθος κίνηση της νεαρής γυναίκας
Τέλος η ελεύθερη πρόσβαση των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο - Όσα πρέπει να ξέρετε
«Πεθαίνει για να αποφύγει τη φυλακή», σχολιάζει η λαίδη Βικτόρια Χέρβεϊ
Έκανε σύγκριση της Γαλλίας με τη Ρουμανία και τον αποκλεισμό Τζεορτζέσκου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.