Κοσμος

Πυρηνική άσκηση επιθεώρησε ο Πούτιν - Η πρώτη μετά την εισβολή

Εκτόξευση πυραύλων από ξηράς, θαλάσσης και αέρος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πούτιν επιθεώρησε την πρώτη ρωσική πυρηνική άσκηση μετά την εισβολή
Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/ALEXEI BABUSHKIN / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιθεώρησε την πρώτη ρωσική πυρηνική άσκηση μετά την εισβολή

Την ετοιμότητα του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου σε ξηρά, θάλασσα και αέρα επιθεώρησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ ΠούτινΣτη διάρκεια των ασκήσεων, ενεργοποιήθηκε ολόκληρη η «πυρηνική τριάδα» της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες ασκήσεις πυρηνικής ετοιμότητας διεξάγονται κάθε χρόνο τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τη Ρωσία, αλλά φέτος αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω του υπό εξέλιξη πολέμου στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Yars εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο Plesetsk, περίπου 800 χιλιόμετρα (500 μίλια) βόρεια της Μόσχας, και ένας βαλλιστικός πύραυλος Sineva εκτοξεύτηκε από τη Θάλασσα Μπάρεντς στο απομακρυσμένο πεδίο δοκιμών Kura στην επαρχία Καμτσάτκα στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.

Όλοι οι πύραυλοι έφτασαν στους στόχους τους.

Ο Πρόεδρος Πούτιν εμφανίστηκε στη ρωσική τηλεόραση να παρακολουθεί μια ροή βίντεο από την εκτόξευση, που επίσης μεταδόθηκε μέσω βίντεο-σύνδεσης σε μια διάσκεψη των περιφερειακών υπηρεσιών πληροφοριών, στην οποία υποστήριξε τις κατηγορίες του για μια ουκρανική βρώμικη βόμβα.

Μιλώντας σε σύσκεψη με τους επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή είναι μεγάλος και πως η ασφάλεια πρέπει να ενισχυθεί γύρω από τις κρίσιμης σημασίας υποδομές.

«Υπό την ηγεσία του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων Βλαντιμιρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε μια άσκηση των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, στη διάρκεια των οποία ελαβαν χώρα εκτοξεύσεις βαλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ρωσία - Ουκρανία: Η χρήση της «βρόμικης» βόμβας

Nωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί να υπάρξει ενεργητική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα στο ζήτημα της ενδεχόμενης χρήσης «βρόμικης» βόμβας από το Κίεβο και στην κατεύθυνση αυτή ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, είχε συνομιλίες σήμερα για το θέμα με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ινδίας, έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με υπουργούς Άμυνας χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για σχέδια χρήσης «βρόμικης» βόμβας, η οποία έχει συνδεθεί κυρίως με τρομοκράτες, προκαλεί ανησυχία για μια νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Ευτυχώς προς το παρόν η «βρόμικη βόμβα» είναι μόνο όπλο στη μάχη προπαγάνδας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σημειώνει η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατηγορεί την Ουκρανία ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει «βρόμικες» βόμβες», ενώ το Κίεβο από την πλευρά του διαψεύδει, επιρρίπτοντας στη Μόσχα τέτοια σχέδια.

Η «βρόμικη βόμβα» συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά υλικά, όπως π.χ. ο δυναμίτης με ραδιενεργά υλικά, που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία ή την συντήρηση τροφίμων. Ο Βόλφγκανγκ Ρίχτερ, συνταγματάρχης ε.α. του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού και μέλος της ερευνητικής ομάδας για την πολιτική ασφαλείας στο Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική SWP εξηγεί, μιλώντας στη Deutsche Welle: «Πρέπει να είμαστε σαφείς. Δεν πρόκειται για ατομική βόμβα. Που σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με πυρηνικές αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες προκαλούν τεράστιες εκρήξεις και, φυσικά, μια ισχυρότατη και επικίνδυνη ακτινοβολία, η οποία καθιστά ακατοίκητη μακροπρόθεσμα μεγάλη περιοχή. Για να γίνω πιο κατανοητός. Μπορείτε να συγκρίνετε μια "βρόμικη'' βόμβα με τις επιπτώσεις ενός ατυχήματος σε πυρηνικό εργοστάσιο, όπως του Τσέρνομπιλ το 1986».

Ο Γερμανός συνταγματάρχης θεωρεί ωστόσο απίθανο, για μια σειρά από λόγους, η Ρωσία να σχεδιάζει ένα τέτοιο πλήγμα. Κατά την άποψή του με την μερική επιστράτευση η Μόσχα δείχνει ότι επιδιώκει πολύ περισσότερο την εντατικοποίηση του πολέμου με συμβατικά μέσα: «Πιστεύω ότι η χρήση μιας τέτοιας βόμβας δεν είναι μόνο ανεύθυνη, αλλά και παράλογη, γιατί ανάλογα με το σημείο της έκρηξης ενδέχεται να πλήξει τις στρατιωτικές δυνάμεις του ίδιου του επιτιθέμενου, αλλά και τον πληθυσμό περιοχών, οι οποίες προσαρτήθηκαν πρόσφατα από την Ρωσία».

Ο Βόλφγκανγκ Ρίχτερ προειδοποιεί για κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσα από τις εικασίες για τη χρήση «βρόμικων» βομβών και υπενθυμίζει: «Το ακούσαμε και από τις δύο πλευρές. Η Ουκρανία έχει ήδη αναφερθεί, δια στόματος του προέδρου Ζελέσνκι για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα ενάντια σε μια πιθανή πυρηνική επίθεση από τη Ρωσία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.