- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κίνα: 13 δισ. δολάρια δισεκατομμυριούχων έκαναν «φτερά» μετά το Συνέδριο του ΚΚ Κίνας
Οι 13 πλουσιότεροι άνθρωποι στην Κίνα έχασαν 12,7 δισ. δολάρια λόγω της βουτιάς των χρηματιστηρίων, μετά την κατοχύρωση της απόλυτης εξουσίας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ επί του Κομουνιστικού Κόμματος.
Οι κινεζικές αγορές βυθίστηκαν αφότου το Πεκίνο ανέδειξε μία ηγεσία απόλυτα προσηλωμένη στο πρόσωπο του Σι και τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,9% στο τρίτο τρίμηνο. Παρότι το μέγεθος αυτό ξεπερνά τις προβλέψεις αναλυτών, διατηρεί την ανάπτυξη στη διάρκεια του πρώτου εννεαμήνου μόλις στο 3% που σημαίνει ότι βρίσκεται μακριά από τον επίσημο φετινό στόχο του 5,5%.
Ως αποτέλεσμα, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογικής Tencent, Πόνι Μα, έχασε 2,5 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία, η οποία τώρα ανέρχεται στα 24 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Οι απώλειες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διολίσθηση της μετοχής της Tencent κατά 11%.
Επίσης, ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, έχασε περίπου 1,2 δισ. δολάρια, με την προσωπική του περιουσία πλέον να ανέρχεται στα 29 δισ. δολάρια, καθώς η τιμή της μετοχής της εταιρείας, που είναι εισηγμένη στον τεχνολογικό Nasdaq, διολίσθησε κατά 13% χθες.
Ο ιδρυτής της επίσης τεχνολογικής JD.com, ο Ρίτσαρντ Λιου, έχασε περίπου 1,3 δισ. δολάρια με αποτέλεσμα η περιουσία του να συρρικνώνεται στα 9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Η μετοχή της JD.com, η οποία είναι εισηγμένη και στον Nasdaq, αλλά και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έπεσε και στις δύο αγορές κατά 13%.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, o Ζονγκ Σανσάν, βετεράνος του κλάδου του εμφιαλωμένου νερού και μεγαλομέτοχος στην κινεζική φαρμακοβιομηχανία Wantai, επίσης έχασε 2,1 δισ. δολάρια με την περιουσία του να πέφτει στα 60 δισ. δολάρια, καθώς οι μετοχές και των δύο επιχειρήσεων έκαναν βουτιά χθες.
Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει στην Κίνα αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο ένα περιβάλλον στο οποίο «η ιδεολογία υπερτερεί της οικονομίας», αναφέρει έκθεση του επιμελητηρίου. «Είμαι εδώ περίπου 40 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, όπου ξαφνικά, η λήψη αποφάσεων με βάση ιδεολογικές παραμέτρους είναι πιο σημαντική από τη λήψη αποφάσεων με βάση οικονομικές παραμέτρους», είπε ο Βούτκε. «Και ίσως αυτό ενισχύεται και από φωνές από το εξωτερικό, από τις αμερικανικές κυρώσεις, την απομάκρυνση της Κίνας από την Αμερική, επομένως μπορώ να καταλάβω εν μέρει γιατί η αυτάρκεια είναι τόσο ψηλά στην ατζέντα του Πεκίνου».