Κοσμος

Δικαιώθηκε φουρνάρισσα στην Καλιφόρνια που αρνήθηκε να φτιάξει τούρτα για τον γάμο ομόφυλων

Η αντίδραση του ζευγαριού στη δικαστική απόφαση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καλιφόρνια: Φουρνάρισσα αρνήθηκε να παρασκευάσει τούρτα για τον γάμο δύο γυναικών - Η δικαστική δικαίωση

Μια αρτοποιός στην Καλιφόρνια κέρδισε δίκη για διακρίσεις, αφού αρνήθηκε να φτιάξει μια τούρτα για τον γάμο ενός ομόφυλου ζευγαριού, επικαλούμενη τις χριστιανικές της πεποιθήσεις.

Η Cathy Miller, ιδιοκτήτρια του Tastries Bakery στο Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι ο δικαστής της κομητείας Kern τάχθηκε στο πλευρό της, μετά από μια πολυετή μάχη.

Ειδικότερα, το 2017, η Miller αρνήθηκε να φτιάξει μια τούρτα για ένα ζευγάρι λεσβιών, την Eileen και τη Mireya Rodriguez-Del Rio. Μάλιστα, η ίδια έδωσε στο ομόφυλο ζευγάρι το όνομα ενός εναλλακτικού αρτοποιείου. Όμως το ζευγάρι κατέθεσε μήνυση εναντίον της, υποστηρίζοντας ότι υφίστανται διακρίσεις. Πέντε χρόνια αργότερα, η Miller ανακοίνωσε ότι τελικά κέρδισε τη δικαστική μάχη.

«Ευχαριστώ τους φίλους και την οικογένειά μου. Μετά από εξέταση και ανάλυση των λεπτομερειών σχετικά με την υπόθεση διάκρισης του Cathy’s Creations and Tastries Bakery, ο δικαστής Eric Bradshaw αποφάσισε υπέρ της Cathy Miller. Εκτιμούμε τις προσευχές και την υποστήριξή σας καθώς συνεχίζουμε με χαρά να συνεργαζόμαστε μαζί σας στο μέλλον», έγραψε σε ανάρτησή της. «Ελπίζω ότι στην κοινότητά μας μπορούμε να αναπτυχθούμε μαζί», είπε η αρτοποιός, «και πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να πιέζουμε κανέναν εναντίον κανενός άλλου».

Η εταιρεία Thomas More, της οποίας οι δικηγόροι εκπροσώπησαν τη Miller, χαρακτήρισε τη νίκη ως «Νίκη της Πρώτης Τροποποίησης».

«Χαιρετίζουμε το δικαστήριο για αυτήν την απόφαση», είπε ο ειδικός σύμβουλος της Thomas More Society, Charles LiMandri. «Η ελευθερία να ασκεί κανείς τη θρησκεία του κατοχυρώνεται στην Πρώτη Τροποποίηση και το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης».

«Φυσικά είμαστε απογοητευμένοι, αλλά όχι έκπληκτοι», είπε από την πλευρά της η Eileen Rodriguez-Del Rio. «Αναμέναμε ότι η έκκλησή μας θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι, το 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη υπέρ ζαχαροπλάστη του Κολοράντο που αρνήθηκε να φτιάξει τούρτα για τη γαμήλια δεξίωση ενός γκέι ζευγαριού.

Με πληροφορίες από Guardian, Daily Mail