- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γαλλία: Ρώσοι κατάσκοποι ψάχνουν «θύματα» στις μικρές αγγελίες
Πράκτορες της πρώην KGB προσέγγισαν Γάλλους φοιτητές ή νέους επαγγελματίες
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![Χάκερ Χάκερ](/images/1074x600/2/jpg/files/2022-10-21/hacker1.jpg)
Γαλλία: Ρώσοι κατάσκοποι ψάχνουν «θύματα» στις μικρές αγγελίες, λέει η υπηρεσία αντικατασκοπίας
Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), η γαλλική υπηρεσία αντικατασκοπίας, προειδοποίησε σήμερα ότι Ρώσοι κατάσκοποι δραστηριοποιούνται σε ιστοτόπους μικρών αγγελιών, όπως στον Le Bon Coin, όπου στοχεύουν σπουδαστές πανεπιστημιακών σχολών ή νέους επαγγελματίες οι οποίοι παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα.
«Η κατασκοπεία, δυστυχώς δεν είναι στον κινηματογράφο!» γράφει στον ιστότοπό της η υπηρεσία αυτή, αντικείμενο της οποίας είναι ο εντοπισμός των ξένων πρακτόρων.
Η DGSI εξηγεί ότι πρόσφατα διαπίστωσε πως πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας SVR (πρώην KGB) προσέγγισαν Γάλλους φοιτητές ή νέους επαγγελματίες που πρότειναν να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα σε ιστοτόπους μικρών αγγελιών, σε συγκεκριμένους τομείς (οικονομικά, επιστήμες, γλώσσες, γεωπολιτική…). Σύμφωνα με μια πληροφορία της εφημερίδας Monde, που επιβεβαιώθηκε από πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, καταγράφηκαν περίπου δώδεκα τέτοιες «προσεγγίσεις» από τις γαλλικές υπηρεσίες.
Η εφημερίδα ανέφερε ως παράδειγμα την ιστορία του Ρώσου κατασκόπου Βαλεντίν Βλαντιμίροβιτς Ζαχάροφ, ο οποίος απελάθηκε τον Νοέμβριο του 2020. Ο Ζαχάροφ παρίστανε τον Τσέχο σύμβουλο σε έναν νέο μηχανικό που είχε προσληφθεί από μια μεγάλη εταιρεία, εξειδικευμένη στην τεχνητή νοημοσύνη.
«Πολυμήχανοι, εφευρετικοί και συμπονετικοί, οι κατάσκοποι έχουν σκοπό να στοχεύουν ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν για να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία τους ή, ακόμη καλύτερα, τις γνώσεις τους ώστε να λάβουν πληροφορίες» εξηγεί η υπηρεσία η οποία έχει υιοθετήσει μια στρατηγική διαφάνειας στην επικοινωνία τέτοιων θεμάτων. Περιγράφει πώς δρουν οι πράκτορες, που προσπαθούν «να αναπτύξουν σχέσεις θεωρητικά ανώδυνες αλλά που, εν καιρώ, θα τους επιτρέψουν να σας εκμεταλλευτούν».
Η DGSI δίνει μάλιστα έναν κατάλογο των «ενδείξεων» που θα πρέπει να εγείρουν υποψίες στα θύματα.
Ο «μαθητής» συνήθως δηλώνει άλλη υπηκοότητα πέραν της ρωσικής, κάνει ερωτήσεις για θέματα ολοένα και πιο ευαίσθητα, σπανίως τον πετυχαίνουν στο τηλέφωνό του, ζητάει να γίνονται τα μαθήματα σε εστιατόρια ή και μπαρ και ποτέ στο σπίτι του, πληρώνει μετρητοίς ποσά ολοένα και μεγαλύτερα και προγραμματίζει πάντα προφορικά το επόμενο μάθημα.
Η υπηρεσία ζητά από όποιους «δασκάλους» αρχίσουν να αμφιβάλουν για την ταυτότητα του μαθητή τους, «να μην μένουν μόνοι απέναντι σε έναν επαγγελματία της χειραγώγησης» και να επικοινωνήσουν μαζί της.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η DGSI έχει κάνει, από την αρχή του έτους, περισσότερες από 4.000 «επιχειρήσεις ευαισθητοποίησης» σε διευθυντές εταιρειών (75%), σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και ερευνητικά εργαστήρια (14%), σε διοικητικές υπηρεσίες (6%) και διάφορες ενώσεις (5%).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Tο καλό θα υπερισχύσει», δηλώνει η Γιούλια Ναβάλναγια
Ο δράστης ομολόγησε ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω διαδικτύου
Σε σταθερή κατάσταση η υγεία του ποντίφικα
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters
Το μοναχικό της ταξίδι - Ο Guardian τη χαρακτηρίζει «νεαρή ηρωίδα» - Δείτε εικόνες
Τραμπ, Βανς και Σία λένε πως ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι (και οι Καναδοί, οι Μεξικανοί, οι Ιάπωνες) να επιστρέψουν μέρος από τα χρωστούμενα
Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι στόχοι
Σαρωτικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες
Εξαιρούνται οι πυροσβέστες
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το δυστύχημα στο Νόβι Σαντ
Τα νεότερα για την υγεία του
Δεν θα συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι – Τι αναφέρει το Politico
Συνελήφθη 23χρονος Σύρος
«Είναι τόσο προφανές ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας διχάσουν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Μετά την ομιλία του Τζ. Ντ. Βανς που ανησύχησε τους ευρωπαίους ηγέτες
Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στους ευρωπαίους ηγέτες. Θέλουν να διαχωρίσουν ουσιαστικά τη στάση τους από τη νέα Διοίκηση των ΗΠΑ; Κι αν το αποφασίσουν, μπορούν να το κάνουν;
Ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία – Δεν υπάρχουν «εγγυήσεις ασφαλείας»
«Η Ευρώπη θα πει τη γνώμη της, αλλά δε θα είναι στο τραπέζι», τόνισε ο Κιθ Κέλογκ
Εκτός του ότι η ομιλία του στο Μόναχο είχε απαράδεκτα επιθετικό, διδακτικό και συγκαταβατικό τόνο, έδειχνε άγνοια τόσο του παρελθόντος όσο και της επικαιρότητας
Ο Φρίντριχ Μερτς φαβορί για καγκελάριος μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.