- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΕΕ: Την ανησυχία της για την καταστρατήγηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τρίτες χώρες εξέφρασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Την ανησυχία της για την καταστρατήγηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τρίτες χώρες και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσει και να στείλει έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που θα λειτουργεί ως ελεγκτής και διαπραγματευτής σε περιπτώσεις παράκαμψης, εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη στάση της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα.
Ειδικότερα, κληθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει τη στάση τρίτων χωρών, μεταξύ τους και της Τουρκίας που παρακάμπτουν τις κυρώσεις με διάφορους τρόπους, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι πράγματι, «είναι ένα θέμα για το οποίο ανησυχούμε, η παράκαμψη των κυρώσεων από τρίτες χώρες» και εξήγησε ότι στην 8η δέσμη των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχει προστεθεί η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και σε άτομα (επιχειρηματίες) που συναλλάσσονται με αγαθά από την ΕΕ, μέσω τρίτων χωρών προς τη Ρωσία. «Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ως προς αυτό ότι δεν θα ανεχτούμε αυτές τις καταστρατηγήσεις», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε
«Είναι στις προθέσεις μας να ορίσουμε έναν απεσταλμένο για την παράκαμψη των κυρώσεων, επειδή η εμπειρία μάας λέει ότι είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει απεσταλμένος σε τρίτες χώρες, για να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με το τι παρατηρούμε. Είναι ένας διάλογος που πρέπει να γίνει. Επίσης, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τα μέσα να βάλουμε στη λίστα με τις κυρώσεις, τα άτομα που τις παρακάμπτουν, μέσω τρίτων χωρών, κάτι που δείχνει πολύ καλά ότι δεν το ανεχόμαστε».
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, κάτω από το κεφάλαιο που αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ειδικότερα την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει «τη σημασία της διασφάλισης της αποτελεσματικής εφαρμογής, της πρόληψης της καταστρατήγησης και της διευκόλυνσής τους και καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ». Επισημαίνει, επίσης, ότι «οι προσπάθειες σε αυτό το θέμα πρέπει να ενταθούν».