Κοσμος

Τι σημαίνει ο στρατιωτικός νόμος του Πούτιν - Τι θα ισχύει στις περιοχές που προσάρτησε

Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο στρατιωτικός νόμος που κήρυξε ο Πούτιν συνοδεύεται από σειρά μέτρων - Τι αλλάζει σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια

Η κίνηση του Πούτιν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης σημαντικών ηττών που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός.

Το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη ισχύος του στρατιωτικού νόμου σε αυτά τα εδάφη (σ.σ. Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα) από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Αυτά τα εδάφη «είχαν καθιερώσει στρατιωτικό νόμο πριν από την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά είναι απαραίτητο να επισημοποιηθεί αυτό το καθεστώς ακολουθώντας τη ρωσική νομοθεσία», δήλωσε ο Πούτιν.

Δικαιολόγησε αυτό το μέτρο λέγοντας ότι το Κίεβο αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και συνέχισε σύμφωνα με τον ίδιο να «βομβαρδίζει» τον άμαχο πληθυσμό σε αυτές τις περιοχές.

Τι σημαίνει ο στρατιωτικός νόμος του Βλαντίμιρ Πούτιν

Σύμφωνα με το διάταγμα, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει εντός τριών ημερών να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε αυτές τις περιοχές.

Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει μια σειρά μέτρων σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου:

  • ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας
  • απαγόρευση κυκλοφορίας
  • απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων
  • εκκένωση στρατηγικών εταιρειών
  • απαγόρευση εγκατάλειψης των εν λόγω εδαφών
  • εγκλεισμός πληθυσμού
  • επιβολή στρατιωτικής λογοκρισίας στις τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

Στην κεντρική ομοσπονδιακή περιφέρεια, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Μόσχα, καθιερώνεται επίσης καθεστώς ενισχυμένου συναγερμού, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό.

Θεσπίζεται επίσης ένα καθεστώς ενισχυμένης ασφάλειας, που περιγράφεται ως «καθεστώς αντίδρασης μεσαίου επιπέδου», στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, καθώς και στις επαρχίες Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κούρσκ και Ροστόφ, που συνορεύουν με την Ουκρανία. Βάσει αυτού περιορίζονται οι μετακινήσεις εντός και εκτός ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Μιλώντας σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι κινήσεις αυτές, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν για να αντιμετωπίσει μια σειρά από ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο διευθυντής του γραφείου των Financial Times στη Μόσχα, Μαξ Σέντον. Η ανακοίνωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια ξεκάθαρη απάντηση στις πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας, καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση των Ουκρανών.