Κοσμος

Το Ισραήλ δεν δίνει όπλα στην Ουκρανία μετά τις απειλές της Μόσχας

Τι δήλωσε ο υπουργός Άμυνας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Το Ισραήλ δεν θα δώσει όπλα στο Κίεβο - Θα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια 

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ δεν θα παράσχει όπλα στην Ουκρανία, δύο ημέρες μετά από μια προειδοποίηση της Μόσχας κατά της παράδοσης ισραηλινού εξοπλισμού στο Κίεβο.

«Η πολιτική μας για την Ουκρανία δεν θα αλλάξει. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Δύση και να στεκόμαστε στο πλευρό της, δεν θα παράσχουμε συστήματα εξοπλισμών στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γκαντς στη διάρκεια μιας ενημέρωσης των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας επανέλαβε ωστόσο τη δέσμευση του Ισραήλ να συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Το Ισραήλ έχει μία πολιτική υποστήριξης στην Ουκρανία μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας και της παράδοσης κρίσιμης σημασίας αμυντικού εξοπλισμού. Προβλέπω να εξετάσω και να εγκρίνω ένα σύνολο συμπληρωματικής βοήθειας όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ισραήλ - Η προειδοποίηση Μεντβέντεφ για την Ουκρανία

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε προχθές, Δευτέρα, το Ισραήλ να μην παραδώσει όπλα στην Ουκρανία λέγοντας πως κάτι τέτοιο "θα κατέστρεφε" τη σχέση με τη Ρωσία.

«Το Ισραήλ μοιάζει έτοιμο να παραδώσει όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Είναι ένα πολύ απερίσκεπτο μέτρο. Θα καταστρέψει όλες τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», εκτίμησε στον λογαριασμό του στην εφαρμογή Telegram.

Απαντώντας σε ερώτηση του AFP για τις δηλώσεις αυτές, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μεντβέντεφ.

Η Ουκρανία έχει καλέσει στο παρελθόν το Ισραήλ να την υποστηρίξει απέναντι στη Ρωσία, ενώ οι ισραηλινές και οι ρωσικές αρχές διατηρούν στενές σχέσεις.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν μέχρι τώρα περιορίσει τη συνεργασία τους με την Ουκρανία στην ανθρωπιστική βοήθεια και στις παραδόσεις μη φονικού υλικού προκειμένου να διαφυλάξουν τη σχέση τους με τη Μόσχα.

Το Ισραήλ έχει γίνει επίσης καταφύγιο για τους αντιπάλους του Κρεμλίνου, ακόμη και ρωσικές διασημότητες έχουν εγκατασταθεί εκεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.