Υποδοχή ηρωίδας για την Ελνάζ Ρεκαμπί που «παραδέχτηκε» πως το χιτζάμπ της έπεσε κατά λάθος
Πολλοί εκτιμούν πως αναγκάστηκε να πει πως έγινε άθελά της
Επιστροφή στο Ιράν για την Ελνάζ Ρεκαμπί - «Κατά λάθος» της έφυγε το χιτζάμπ - Η ανάρτησή της - Οι πληφορορίες για την εξαφάνισή της
Μεγάλο πλήθος βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και υποδέχθηκε την Ιρανή αθλήτρια ορειβασίας, Ελνάζ Ρεκαμπί, ως «ηρωίδα» επειδή αγωνίστηκε με ακάλυπτα τα μαλλιά της. Η 33χρονη αψήφησε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του Ιράν σε αγώνες στη Σεούλ αλλά δήλωσε ότι το χιτζάμπ της έπεσε «κατά λάθος».
Ωστόσο, πολλοί είναι επιφυλακτικοί για την εξήγηση που έδωσε στο Instagram της, πιστεύοντας ότι γράφτηκε υπό πίεση. Το Ιράν συγκλονίζεται επί του παρόντος από διαμαρτυρίες κατά των νόμων για το υποχρεωτικό χιτζάμπ και το κατεστημένο της χώρας.
Οι Ιρανές γυναίκες υποχρεούνται να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ και τα χέρια και τα πόδια τους με φαρδιά ρούχα. Οι αθλήτριες πρέπει επίσης να τηρούν τον ενδυματολογικό κώδικα όταν εκπροσωπούν επίσημα το Ιράν σε αγώνες στο εξωτερικό.
Η Ρεκαμπί πέταξε από τη Νότια Κορέα πριν από τα ξημερώματα της Τετάρτης, όπου αγωνιζόταν στους ασιατικούς αγώνες. Η οικογένειά της την συνάντησε στο αεροδρόμιο, όπου την αγκάλιασαν και της έδωσαν πολλά μπουκέτα λουλούδια.
Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκατοντάδες υποστηρικτές να χειροκροτούν και να φωνάζουν «Ελνάζ είσαι μια ηρωίδα» καθώς έφτανε.
Η Ρεκαμπί έχει χαιρετιστεί ως ένα νέο σύμβολο των διαδηλώσεων στις οποίες ηγούνται οι γυναίκες στο Ιράν. Μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που τη δείχνει να διαγωνίζεται χωρίς κάλυμμα μαλλιών, οι φίλοι της δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της και εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλειά της.
Την Τρίτη εμφανίστηκε μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram, στην οποία ζητούσε συγγνώμη που «ανησύχησαν όλοι». «Λόγω κακού συγχρονισμού και της απρόβλεπτης κλήσης να σκαρφαλώσω στον τοίχο, η κάλυψη του κεφαλιού μου βγήκε κατά λάθος» εξήγησε.
Το επανέλαβε σε σύντομη συνέντευξή της στα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατά την άφιξή της στην Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι ένιωθε «ένταση» για την επιστροφή στην πατρίδα της. Το πού την μετέφεραν μετά το αεροδρόμιο είναι άγνωστο.
Ο συντάκτης του BBC στη Μέση Ανατολή Sebastian Usher λέει ότι η επανεμφάνισή της στο κοινό μπορεί να διασκεδάσει τους φόβους ότι μπορεί να συλληφθεί, αλλά πολλοί θα θελήσουν περαιτέρω διαβεβαίωση.
Στο παρελθόν, Ιρανές αθλήτριες που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό χωρίς να φορούν χιτζάμπ έχουν πει ότι αναγκάστηκαν από τις αρχές να εκδώσουν παρόμοιες απολογίες. Ορισμένες αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στο Ιράν.
Η ανάρτηση της Ρεκαμπί στο Instagram ανέφερε ότι επιστρέφει στο Ιράν «μαζί με την ομάδα βάσει του προκαθορισμένου προγράμματος».
Η Rana Rahimpour του BBC Persian λέει ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε αυτή την ανάρτηση μοιάζει σαν να έχει γραφτεί υπό πίεση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε με δώδεκα ψήφους υπέρ, δίνεται έμφαση στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων
H επόμενη μέρα για τη διάσημη πλατφόρμα
Τα νούμερα που ξεχωρίζουν, οι παρευρισκόμενοι και οι εκδηλώσεις
Η αναγγελία της συμφωνίας, χαιρετίστηκε από πολλές ξένες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς
Το «Κίνημα της Εγκράτειας», ο Αλ Καπόνε και οι φόροι που έφτιαξαν το «New Deal»
Περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρέμεναν υπό την απειλή πυρκαγιάς
Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο συνεργασίας
«Συνεργαστήκαμε σαν ομάδα με τον Τραμπ», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο ρώσος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να εμποδίσει την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ
O Aμερικανός πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει την επιβολή δασμών
Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με ισχυρές μπαταρίες παρέχοντας δωρεάν internet
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών
Iατρικά επείγοντα περιστατικά συμβαίνουν σε περίπου 1 από κάθε 604 πτήσεις
Το 2020 τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Βιέννη
Μίλησε για την πολιτική και τον ρόλο της στη δεύτερη κυβέρνηση του πατέρα της
Τρεις οι νεκροί - Ανάμεσά τους και ένας άμαχος
Το χρωστικό αυτό υπάρχει σε σχεδόν 3.000 προϊόντα διατροφής
Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς
Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών κυρίως από Πακιστανούς στη Βρετανία, η πολιτική ατζέντα, ο Κιρ Στάρμερ, ο Έλον Μασκ και η πολιτική ορθότητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.