Κοσμος

To Ιράν θα προμηθεύσει στη Ρωσία περισσότερα drones

«Aυτό δείχνει ότι οι Ρώσοι έχουν αποτύχει» λέει ο Ζελένσκι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συμφωνία Ιράν-Ρωσίας για περισσότερα drones

Το Ιράν έχει υποσχεθεί να παράσχει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους και περισσότερα drones δήλωσαν στο Reuters δύο Ιρανοί ανώτεροι αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να εξοργίσει ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις.

Μια συμφωνία επετεύχθη στις 6 Οκτωβρίου όταν ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Μοχμπέρ, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι από τους ισχυρούς Φρουρούς της Επανάστασης και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα έχοντας συνομιλίες σχετικά με την παράδοση των όπλων.

«Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει περισσότερα drones και ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βελτιωμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα πυραύλους Fateh και Zolfaghar», είπε ένας από τους Ιρανούς διπλωμάτες, ο οποίος είχε ενημέρωση για το ταξίδι.

Προς επιβεβαίωση ένας δυτικός αξιωματούχος, που ενημερώθηκε για το θέμα, ανέφερε ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, συμπεριλαμβανομένου των Zolfaghar.

Ο Ιρανός διπλωμάτης απέρριψε τους ισχυρισμούς δυτικών αξιωματούχων ότι τέτοιες μεταφορές παραβιάζουν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2015.

«Το πού χρησιμοποιούνται αυτά δεν είναι θέμα του πωλητή. Δεν επιλέγουμε πλευρά στην κρίση της Ουκρανίας όπως η Δύση. Θέλουμε ένα τέλος στην κρίση με διπλωματικά μέσα», είπε ο διπλωμάτης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε μια πρωινή επίθεση σε ώρα αιχμής στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ κατηγόρησε επίσης την Τεχεράνη ότι ψεύδεται όταν λέει ότι ιρανικά drones δεν χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε ότι η χώρα του εκτιμά ότι η Ρωσία δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να παράγει για την ίδια όπλα, λόγω των κυρώσεων στον βιομηχανικό της τομέα και έτσι στρέφεται σε εισαγωγές από εταίρους όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

«Τα drones και οι πύραυλοι είναι ένα λογικό επόμενο βήμα», είπε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ερωτηθείς σχετικά με πωλήσεις ιρανικών πυραύλων εδάφους-εδάφους στη Ρωσία, ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε: «Δεν έχω τίποτα να πω αυτή τη στιγμή για το αν αυτό είναι ακριβές ή όχι σε αυτό το σημείο».

Υπό το βάρος των δυτικών οικονομικών κυρώσεων, οι ηγέτες του Ιράν επιθυμούν να ενισχύσουν τους στρατηγικούς δεσμούς με τη Ρωσία ενάντια σε ένα αναδυόμενο αραβο-ισραηλινό μπλοκ χωρών του Κόλπου - που φέρει τη στήριξη των ΗΠΑ - που θα μπορούσε να μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή πιο μακριά από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ζελένσκι: Απόδειξη της «στρατιωτικής χρεοκοπίας» της Ρωσίας η χρήση των drones

Η εξάρτηση της Ρωσίας από ιρανικής κατασκευής drones για τις επιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων καταδεικνύει την «χρεοκοπία» της Μόσχας σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, υποστήριξε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η χρήση ιρανικών όπλων ισοδυναμεί με παραδοχή αποτυχίας από τη Μόσχα, ύστερα από δεκαετίες χρηματοδότησης της σοβιετικής και μετασοβιετικής αμυντικής βιομηχανίας, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις κατά υποδομών στην Ουκρανία εξαπολύθηκαν με ιρανικής κατασκευής drones-καμικάζι τύπου Shahed-136.

Το Ιράν διαψεύδει ότι προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), κάτι για το οποίο ο Λευκός Οίκος δηλώνει βέβαιος. Το Κρεμλίνο ανέφερε χθες ότι δεν είχε οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση ιρανικής κατασκευής drones σε επιθέσεις στην Ουκρανία.

«Ας έχουμε κατά νου ότι και μόνο το γεγονός ότι η Ρωσία ζήτησε βοήθεια από το Ιράν συνιστά παραδοχή του Κρεμλίνου ότι είναι χρεοκοπημένο» σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και εξήγησε: «Επί δεκαετίες, ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για την αμυντική τους βιομηχανία. Και τελικά, υποκλίθηκαν στην Τεχεράνη προκειμένου να εξασφαλίσουν κοινά drones και πυραύλους».
 
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι εξαιτίας των πρόσφατων επιθέσεων τέθηκε εκτός λειτουργίας το 30% των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Ουκρανίας, υποστήριξε επίσης πως η χρήση ιρανικής κατασκευής drones θα μπορούσε να δημιουργήσει ελπίδες και ψευδαισθήσεις στους ηγέτες της Ρωσίας, αλλά εν τέλει δεν πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά.

«Απλώς θα δείξει στον κόσμο για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία οδεύει προς την ήττα και προσπαθεί να παρασύρει ακόμη έναν εκ των συνεργών της σε αυτήν τη θηριωδία», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος.