- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο εντοπισμός τζιν παντελονιού σε ορυχείο και η ζωντανή απόδειξη νόμου κατά των Κινέζων εργατών στην Αμερική
Τεκμήριο του «σκοτεινού» παρελθόντος της Αμερικής αποτελεί ένα τζιν παντελόνι που εντοπίστηκε πριν από λίγα χρόνια στις εγκαταστάσεις ορυχείου. Το τζιν χρονολογείται από τη δεκαετία του 1880 και βγήκε σε δημοπρασία στο Νέο Μεξικό, συγκεντρώνοντας το ποσό των 76.000 δολαρίων.
Το παντελόνι έφερε πάνω του την ετικέτα: «το μόνο είδος φτιαγμένο από λευκούς εργάτες». Πρόκειται για ένα μήνυμα που εμφανίστηκε όταν το Κογκρέσο ψήφισε τον Κινεζικό Νόμο Αποκλεισμού το 1882, εν μέσω εκτεταμένου αντικινεζικού ρατσισμού, καθώς η οικονομία δυσκολευόταν τη δεκαετία του 1870. Το Σαν Φρανσίσκο, έδρα της Levi's, που ιδρύθηκε το 1853, προσέλκυσε μεγάλο αριθμό Κινέζων μεταναστών τον 19ο αιώνα και, όπως έγραψε ο Michael Luo στο New Yorker, «οι λευκοί εργάτες… άρχισαν να βλέπουν τους Κινέζους ως ανταγωνιστές για τις θέσεις εργασίας». Ο νόμος αποκλεισμού, ο οποίος καθόρισε 10ετή απαγόρευση για τους Κινέζους εργάτες που επιδιώκουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, έγινε ο πρώτος σημαντικός περιορισμός στη μετανάστευση στις ΗΠΑ, καταργήθηκε το 1943.
Στη δεκαετία του 1880, «υπήρχε σημαντική κοινωνική πίεση να μην προσληφθούν Κινέζοι εργάτες και [ο Levi Strauss and Co] υιοθέτησαν μια αντι-κινεζική εργατική πολιτική», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Η Levi's χρησιμοποίησε επίσης διαφημίσεις και εκτυπώσεις στα προϊόντα για να δηλώσει ότι τα προϊόντα κατασκευάστηκαν από λευκούς εργάτες, πιστεύοντας ότι θα βελτιώσει τις πωλήσεις και θα ευθυγραμμιστεί με τις απόψεις των καταναλωτών εκείνη την εποχή».
Αν και το συγκεκριμένο τζιν είναι περίπου 150 ετών, μπορεί να φορεθεί και ίσως να κατέληγε σε κάποιο μαγαζί με φτηνά, vintage ρούχα. Ο Ζιπ Στίβενσον, που διευθύνει την Denim Doctors, μια επιχείρηση στο Λος Άντζελες που επισκευάζει ρούχα, ενδιαφέρθηκε για το υλικό όταν δούλευε σε ένα κατάστημα που πουλούσε vintage Levi's και συνειδητοποίησε ότι πουλιούνταν ακριβότερα από τα ολοκαίνουργια. Πιστεύει ότι το ζεύγος τζιν της δεκαετίας του 1880 αξίζει «όχι λιγότερο από 150.000 δολάρια και ενδεχομένως πολύ περισσότερο. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην αξίζουν ακόμη και 1 εκατομμύριο δολάρια στο πλαίσιο άλλων συλλεκτικών πραγμάτων όπως σπάνια ρολόγια, έργα γνωστών καλλιτεχνών, σπάνια κόμικς και αθλητικά αναμνηστικά. Μπορούσα να δω έναν πλούσιο εκκεντρικό άνθρωπο να τα αγοράζει και μετά να τα φοράει, όπως οι άνθρωποι που φορούν ρολόγια Paul Newman Rolex εκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Στίβενσον.
Με πληροφορίες από τον Guardian