Κοσμος

Τούρκος βουλευτής σπάει με σφυρί το κινητό του αντιδρώντας σε νομοσχέδιο για τον έλεγχο των social media (βίντεο)

Οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία κινδυνεύουν με αυστηρότερες ποινές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tourkia

Τουρκία: Το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των social media - Η υποτιθέμενη διασπορά fake news - Η αντίδραση βουλευτή της αντιπολίτευσης

Ένας Τούρκος βουλευτής έσπασε το κινητό του τηλέφωνο με σφυρί, ενώ μιλούσε στο κοινοβούλιο. Ο Μπουράκ Ερμπάι, ο οποίος είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, διαμαρτυρόταν για ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διαδικτυακής «παραπληροφόρησης».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακοί ιστότοποι θα πρέπει να δημοσιοποιούν τα στοιχεία των χρηστών που είναι ύποπτοι για «διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών» και θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυλάκιση των κατηγορουμένων έως και τρία χρόνια φυλάκισης.

Οι επικριτές λένε ότι το νομοσχέδιο, αν ψηφιστεί σε νόμο, θα παραβιάσει τις ελευθερίες του Τύπου και θα οδηγήσει σε εκτεταμένη λογοκρισία.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο προτάθηκε από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), περιέχει ευρείες διατάξεις που αποσκοπούν στον περιορισμό της εγχώριας δημοσιογραφίας καθώς και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένας συνασπισμός 22 οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «παρέχει ένα πλαίσιο για την εκτεταμένη λογοκρισία των διαδικτυακών πληροφοριών και την ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας, το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καθυποτάξει και να ελέγξει περαιτέρω τον δημόσιο διάλογο ενόψει των γενικών εκλογών στην Τουρκία το 2023».

Ο νέος νόμος σημαίνει ότι όσοι κρίνονται ένοχοι για σκόπιμη δημοσίευση παραπληροφόρησης ή "ψευδών ειδήσεων" που, σύμφωνα με τις αρχές, σπέρνουν πανικό, θέτουν σε κίνδυνο τις δυνάμεις ασφαλείας ή τη συνολική υγεία της τουρκικής κοινωνίας, μπορούν να καταδικαστούν σε φυλάκιση έως και τριών ετών. Το νομοσχέδιο διευκρινίζει επίσης ότι οι ποινές μπορούν να αυξηθούν έως και κατά το ήμισυ εάν χρησιμοποιούνται ανώνυμοι λογαριασμοί για τη διάδοση της υποτιθέμενης παραπληροφόρησης.

Δημοσιογράφοι, παρατηρητές της ελευθερίας του Τύπου, ακόμη και το Συμβούλιο της Ευρώπης, καταδίκασαν το νομοσχέδιο καθώς περνούσε αργά από τα στάδια συζήτησης στο τουρκικό κοινοβούλιο, προτρέποντας την κυβέρνηση να το αποσύρει πριν γίνει νόμος. Το νομοσχέδιο πέρασε αργά το βράδυ της Πέμπτης με ελάχιστες τροπολογίες, παρά τις έντονες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων του βουλευτή Μπουράκ Ερμπάι που έσπασε το τηλέφωνό του με ένα σφυρί κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Έχετε μόνο μία ελευθερία, είναι το τηλέφωνο στην τσέπη σας... αν περάσει αυτός ο νόμος μπορείτε να σπάσετε τα τηλέφωνά σας έτσι, δεν θα χρειάζεται να το χρησιμοποιείτε», είπε στους βουλευτές.

Η Τουρκία κατατάσσεται επί του παρόντος στην 149η θέση από τις 180 χώρες στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2022 και οι ακτιβιστές φοβούνται ότι αυτοί οι πρόσθετοι περιορισμοί θα επηρεάσουν την ικανότητα των μέσων ενημέρωσης να καλύψουν με ακρίβεια τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, που αναμένονται τον Ιούνιο ή πριν από αυτόν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.