Κοσμος

Γλυπτά Παρθενώνα: Πρώην υπουργός Πολιτισμού στη Βρετανία λέει «ναι» στην επιστροφή τους στην Ελλάδα

Η συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτά του Παρθενώνα
© EPA/ MATTHEW FEARN

Βρετανία: Οι πρωτοβουλίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και ο νέος φορέας.

Πρώην υπουργός Πολιτισμού των Συντηρητικών θα προεδρεύσει ενός νέου φορέα με στόχο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει με σημερινό του δημοσίευμα το BBC.

Ο Λόρδος Ed Vaizey (Εντ Βάιζεϊ), υπουργός Πολιτισμού από το 2010-2016, λέει ότι είναι βέβαιος ότι «είναι εφικτή μία συμφωνία».

Την Πέμπτη (13/10), η Βουλή των Λόρδων θα συζητήσει σχετικά με μια νομοθετική πράξη που περιορίζει τα μουσεία από το να αφαιρούν αντικείμενα από τις συλλογές τους. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως δεν προτίθεται να αλλάξει τον νόμο.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού (DCMS) δήλωσε πως «το Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορεί να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, εκτός από ορισμένες περιστάσεις. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει αυτήν τη διάταξη».

Σε ανακοίνωσή του, το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε πως «θα δανείσουμε τα Γλυπτά, όπως κάνουμε με πολλά άλλα αντικείμενα, σε όσους θέλουν να τα εκθέσουν στο κοινό, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα φροντίσουν και θα τα επιστρέψουν.

» Η εμβάθυνση της πρόσβασης και της κατανόησης του κοινού, η δημιουργία νέων τρόπων και ευκαιριών για κοινή χρήση και κατανόηση των συλλογών σε ολόκληρο τον κόσμο και η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος, παραμένουν στον πυρήνα αυτού που επιδιώκει να επιτύχει το Βρετανικό Μουσείο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ερωτηθείσα πρόσφατα για μια πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας ήταν κάθετη: «Δεν τη στηρίζω». Για χρόνια, η Ελλάδα ασκεί πιέσεις με το Βρετανικό Μουσείο να απαντά πάντα ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα τους, αν και η κυβέρνηση λέει ότι «οι συλλογές είναι θέμα των διαχειριστών».

Ο Λόρδος Vaizey επισκέφτηκε το μουσείο της Ακρόπολης μετά από πρόσκληση του Parthenon Project, ενός οργανισμού που ιδρύθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία Τζον Λέφα και στοχεύει να βρει βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ένα νέο νόμο για τα Μάρμαρα. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από δύο άλλους επιφανείς Βρετανούς, τον συγγραφέα Λόρδο Ντόμπς και τη βαρόνη Μέγιερ. Στο ίδιο μήκος κύματος τάσσονται ο Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι και η δημοσιογράφος Σάρα Μπάξτερ.

Πηγή: BBC, ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.