Κοσμος

Μεσαιωνική αποκάλυψη στην Ουαλία - Λείψανα 240 ανθρώπων κάτω από πολυκατάστημα

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την ανασκαφή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανασκαφή
Μακάβρια ευρήματα σε ανασκαφή © Pixabay / JamesDeMers

Haverfordwest: Λείψανα ανθρώπων σε ανασκαφή - Ο τρόπος θανάτου και ο προσδιορισμός της χρονολογίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα λείψανα 240 ανθρώπων κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στα απομεινάρια ενός μεσαιωνικού οικισμού που βρέθηκε κάτω από ένα πρώην πολυκατάστημα στο Haverfordwest.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα ερείπια προέρχονται από ιερό ναό, που ιδρύθηκε από ένα Δομινικανό τάγμα μοναχών περίπου το 1256. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν κάτω από το Ocky White, ένα δημοφιλές κατάστημα που έκλεισε το 2013 μετά από έναν αιώνα παρουσίας στην περιοχή.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών από την εξέταση των λειψάνων 

Σύμφωνα με το BBC, ο επόπτης των ανασκαφών, Andrew Shobbrook, από το Dyfed Archaeological Trust, περιέγραψε τον χώρο ως το προαύλιο ενός σημαντικού συγκροτήματος κτιρίων με κοιτώνες, scriptoriums, στάβλους και ένα νοσοκομείο. «Είναι ένα πολύ αξιόλογο μέρος για να ταφείς», είπε και πρόσθεσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται πλούσιοι κάτοικοι της πόλης, αλλά και φτωχότεροι. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το σημείο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ταφής μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα. Περίπου τα μισά από τα λείψανα είναι παιδιά, κάτι που λέγεται ότι αντανακλά το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας τους εκείνη την εποχή.

Όλα τα οστά θα αναλυθούν από ειδικό πριν ταφούν εκ νέου. Ορισμένα από τα λείψανα έχουν βρεθεί με τραύματα στο κεφάλι, απόδειξη ότι προηγήθηκε μάχη. Μάλιστα, τα τραύματα θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από βέλη. Μια θεωρία είναι ότι τα θύματα θα μπορούσαν να χρονολογούνται από μια επίθεση με επικεφαλής τον Owain Glyndŵr, ο οποίος ήταν ο τελευταίος γηγενής Ουαλός που κατείχε τον τίτλο Πρίγκιπας της Ουαλίας. Ήταν μια κοινή επίθεση από τις ουαλικές και γαλλικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν ενωθεί για να πολεμήσουν την αγγλική κατοχή της Ουαλίας.

Hundreds of skeletons found beneath Ocky White department store in Wales

«Ποτέ στα πιο τρελά μου όνειρα δεν πίστευα ότι θα συμμετείχα σε κάτι τόσο μεγάλο», είπε η αρχαιολόγος Γκάμπι Λέστερ και προσθέτει: «Η τοποθεσία αποδεικνύεται ότι αποτελεί τεράστιο μέρος της ιστορίας του Haverfordwest και του Pembrokeshire». 

Μετά τις ανασκαφές, στο σημείο αναμένεται να ανεγερθεί πολυκατάστημα εστίασης.

Με πληροφορίες από BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.