Κοσμος

Ο βασιλιάς Κάρολος θέλει «αποπλοποιημένη και σύγχρονη» τελετή στέψης - Οι αλλάγες

Γιατί διαφωνούν ιστορικοί

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Οι αλλαγές στην τελετή στέψης του νέου βασιλιά της Βρετανίας και ο ρόλος του διαδόχου Ουίλιαμ

Το δικό του αποτύπωμα στη μοναρχία φαίνεται ότι επιδιώκει να αφήσει ο βασιλιάς Κάρολος, φέρνοντας αλλαγές ακόμη και στην τελετή της στέψης του, που αναμένεται να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού.

Δημοσίευμα της Mail on Sunday, αναφέρεται στις αλλαγές που επιθυμεί να κάνει ο βασιλιάς Κάρολος στην τελετή, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγο παραπάνω από μία ώρα, θα έχει λιγότερες απόκρυφες τελετουργίες και θα είναι πολύ πιο σύντομη από την τελετή του 1953, όταν στέφθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ. Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο βασιλιάς Κάρολος θέλει η στέψη του να δώσει τον τόνο μιας απλοποιημένης και σύγχρονης μοναρχίας, διατηρώντας παράλληλα μέρος της μεγαλοπρέπειας.

«Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα»: Το σχέδιο για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, το «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα» περιλαμβάνει:

  • Η τελετή στέψης πρόκειται να μειωθεί δραματικά σε διάρκεια, καθώς από τρεις ώρες, θα γίνει μέσα σε μόλις μία
  • Ο κατάλογος των προσκεκλημένων για την τελετή είναι πιθανό να μειωθεί από 8.000 σε 2.000
  • Διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με έναν πιο χαλαρό ενδυματολογικό κώδικα 
  • Τα αρχαία και χρονοβόρα τελετουργικά – συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης στον μονάρχη χρυσών ράβδων – θα καταργηθούν για εξοικονόμηση χρόνου.
  • Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της τελετής.Απλή, σύντομη και διαφορετική η τελετή στέψης

«Ο βασιλιάς έχει απογυμνώσει πολλά από τη στέψη αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος έχει αλλάξει τα τελευταία 70 χρόνια» δήλωσε χθες το βράδυ στην Daily Mail μια καλά πληροφορημένη πηγή.

Όσα αναμένεται να διατηρηθούν και να καταργηθούν - Η διαφωνία των ιστορικών

Κατά το δημοσίευμα του ίδιου μέσου, ορισμένα βασικά τελετουργικά θα διατηρηθούν, όπως το χρίσμα του μονάρχη, ο οποίος θα ορκιστεί να είναι ο «υπερασπιστής της πίστης». Η χρυσή κρατική άμαξα του 1762, η οποία ανακαινίστηκε με μεγάλο κόστος για το πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας, θα είναι και πάλι μέρος της πομπής της στέψης.

Στην τελετή στέψης της βασίλισσας το 1952, αναφέρθηκε ότι ένας λίθος χρυσού βάρους μιας λίβρας, παρουσιάστηκε στη μονάρχη από τον Λόρδο Τσαμπερλέιν πριν τοποθετηθεί στον βωμό. Μια πηγή δήλωσε: «Σε μια εποχή που οι άνθρωποι πιέζονται οικονομικά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί». Την ίδια ώρα, φαίνεται πως και οι βελούδινες καρέκλες που κατασκευάστηκαν ειδικά για τη στέψη του 1953, είναι πιθανό να αντικατασταθούν από τα συνήθη καθίσματα. Στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος έπαιξε μεγάλο ρόλο. Ως εκσυγχρονιστής, ήταν αυτός που αποφάσισε να μεταδοθεί η στέψη της από την τηλεόραση. Ωστόσο, με τα σχέδια αυτά του Καρόλου για μια πιο μοντέρνα τελετή στέψης, φαίνεται πως δεν βρίσκουν σύμφωνους αρκετούς ιστορικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι μια χαμένη ευκαιρία για να αναδειχθεί το βρετανικό έθνος στην παγκόσμια σκηνή.

Συγκεκριμένα, ο ιστορικός Άντριου Ρόμπερτς δήλωσε ότι η στέψη θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας αναγκαίος εορτασμός μετά από ένα χειμώνα που κυριάρχησαν η κρίση του κόστους ζωής και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως είπε: «Οι στέψεις γίνονται μία φορά σε κάθε γενιά. Εάν αυτή η στέψη θεωρηθεί ως μια χαμηλού προφίλ στέψη, θα γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι μια ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε τνο λαό και το έθνος σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ήταν πολύ θλιβερό να πάει χαμένη».