Κοσμος

Πέθανε με ευθανασία η Βελγίδα που γλίτωσε από την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες

«Νιώθω σαν ένα φάντασμα που δεν μπορεί να νιώσει τίποτα πια» είχε εκμυστηρευτεί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ευθανασία 23χρονης στο Βέλγιο - Τα ψυχικά τραύματα μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες το 2016

Στο Βέλγιο μια νεαρή γυναίκα που γλίτωσε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2016 στις Βρυξέλλες επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή της με ευθανασία.

Το δημοσίευμα στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αναφέρει ότι δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει το ψυχικό τραύμα που της είχε προκαλέσει αυτή η τρομακτική εμπειρία που βίωσε.

Η Shanti De Corte ήταν 17 ετών, όταν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν με βόμβα στο μετρό στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016. Η βόμβα εξερράγη στον σταθμό «Maalbeek». Δύο βόμβες είχαν τοποθετηθεί επίσης και πυροδοτήθηκαν στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ της βελγικής πρωτεύουσας.

Από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 300.

Η μαθήτρια βρισκόταν στον σταθμό του μετρό μαζί με δύο φίλες της. Δεν τραυματίστηκε αλλά εμφάνισε κατάθλιψη και είχε συχνές κρίσεις πανικού

Δύο απόπειρες αυτοκτονίας μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες

Πριν επιλέξει την ευθανασία είχε προσπαθήσει δύο φορές να αυτοκτονήσει. Η πρώτη ήταν το 2018 και η δεύτερη το 2020. Η ευθανασία στο Βέλγιο είναι νόμιμη. Η Shanti De Corte πέθανε στις 7 Μαΐου.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της νεαρής κοπέλας, καθώς ένας νευρολόγος που την παρακολουθούσε, δήλωσε πως «η απόφαση της De Corte ελήφθη πρόωρα». Τελικά, η υπόθεση έκλεισε, καθώς δεν διαπιστώθηκε κάποια παραβίαση στην προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο καθημερινός εφιάλτης που ζούσε η νεαρή Βελγίδα

Η νεαρή γυναίκα στο Βέλγιο που πέθανε με ευθανασία, είχε αναφερθεί πολλάκις στα πολλαπλά ψυχικά της τραύματα μέσα από αναρτήσεις της στα social media.

«Με όλα τα φάρμακα που παίρνω, νιώθω σαν ένα φάντασμα που δεν μπορεί να νιώσει τίποτα πια. Ίσως υπήρχαν άλλες λύσεις εκτός από τα φάρμακα» είχε γράψει σε ανάρτησή της.

Από τη μεριά της η μητέρα της σεβάστηκε την επιθυμία της. Όπως δήλωσε, η ζωή της κόρης της δεν ήταν ποτέ ξανά η ίδια μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες.

«Το να ζήσει έτσι δεν ήταν επιλογή. Δεν ένιωσε ποτέ ασφαλής μετά από αυτό. Το καλοκαίρι του 2016 πήγαμε ένα ταξίδι στη Γαλλία, αλλά η Shanti δεν βγήκε από το ξενοδοχείο. Δεν ήθελε να πάει πουθενά όπου βρίσκονταν άλλοι άνθρωποι, από φόβο. Είχε επίσης τακτικές κρίσεις πανικού, από τις οποίες δεν απαλλάχθηκε ποτέ» ανέφερε.

Με πληροφορίες από Le Monde