Το Κάιρο ζητά από το Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή της Στήλης της Ροζέττας
Η προσπάθεια των αρχαιολόγων και η απάντηση


Στήλη της Ροζέττας: Το αίτημα για επιστροφή στο Κάιρο από το Βρετανικό Μουσείο - Η απάντηση από εκπρόσωπο
Την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας ζητά η Αίγυπτος από το Βρετανικό Μουσείο. Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις πιέσεις που ασκούν άλλα μουσεία για την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών σε χώρες που υπήρξαν υπό βρετανική αποικιοκρατία.
«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ουσιαστικά δημόσια ανάμειξη στην προσπάθεια του κράτους να ενεργήσει για λογαριασμό του λαού. Δηλαδή δεν είναι απλώς ένα αίτημα της κυβέρνησης, είναι ένα αίτημα του λαού. Επομένως, νομίζω ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν συνδυαστικά, τα αντικείμενα τελικά θα επιστραφούν, επειδή ο ηθικός κώδικας των μουσείων αλλάζει» υποστηρίζει η Μόνικα Χάνα, που ασκεί καθήκοντα πρύτανη στο Κολλέγιο Αρχαιολογίας στην πόλη Ασουάν. «Είναι απλώς θέμα χρόνου, σε ένα χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε πέντε χρόνια; Και ποιος θα έχει το θάρρος να λάβει μια τέτοια απόφαση. Ποιος θα μπορέσει να διορθώσει τα λάθη της ιστορίας και ποιος θα επιλέξει να παραμείνει στην αποικιοκρατική ιμπεριαλιστική πλευρά της. Νομίζω ότι είναι μια κατάσταση που λέει πολλά».
Όσα ξέρουμε για τη Στήλη της Ροζέτας
Η Στήλη της Ροζέτας χρονολογείται από το 196 π. Χ και φέρει μια εγχάρακτη επιγραφή στα ιερογλυφικά, στη δημώδη αιγυπτιακή και την αρχαία ελληνική. Το ελληνικό μέρος της στήλης αρχίζει ως εξής: «Βασιλεύοντος του νέου και παραλαβόντος την βασιλείαν παρά του πατρός…». Το όνομα της στήλης προέρχεται από την πόλη Ρασίντ της Κάτω Αιγύπτου που εκγαλλίσθηκε ως Rosette. Ένας Γάλλος αξιωματικός που υπηρετούσε στον στρατό του Ναπολέοντα ανακάλυψε τυχαία τη στήλη, κατάλαβε την αξία της, αλλά κανείς μέχρι τότε δεν είχε αποκρυπτογραφήσει τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά.
Μετά την ήττα του Ναπολέοντα έγινε βρετανική ιδιοκτησία μαζί με άλλες αρχαιότητες σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Αλεξάνδρειας του 1801. Από το 1802 εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο,. Το 1822 ο Γάλλος μελετητής Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν, από τος πιο έγκριτους γλωσσολόγους της εποχής, κατάφερε να βρει το κλειδί και αποκρυπτογράφησε την επιγραφή ανοίγοντας νέους δρόμους στην κατανόηση αρχαίων συστημάτων γραφής. «Είναι περισσότερο ένα σύμβολο παρά η ιστορική σημασία της πέτρας, γιατί η πέτρα είναι σύμβολο πολιτιστικής βίας, πολιτιστικού ιμπεριαλισμού» λέει η Μόνικα Χάνα. «Η επιστροφή της Στήλης αποτελεί σύμβολο αλλαγής των πραγμάτων, ότι δεν βρισκόμαστε πια στον 19ο αιώνα, αλλά εργαζόμαστε με έναν ηθικό κώδικα του 21ου αιώνα».

Βρετανικό Μουσείο: «Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για τη Στήλη της Ροζέττας»
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα από την πλευρά της αιγυπτιακής κυβέρνησης για την επιστροφή της Στήλης της Ροζέττας. Σε γραπτή δήλωση που εστάλη μέσω μέιλ επισήμανε ότι ανακαλύφθηκαν και άλλες 28 στήλες γραμμένες από Αιγύπτιους ιερείς, εκ των οποίων οι 21 παραμένουν στην Αίγυπτο. Στις 13 Οκτωβρίου το Βρετανικό Μουσείο εγκαινιάζει έκθεση με τον τίτλο: «Ιερογλυφικά: Ξεκλειδώνοντας την Αρχαία Αίγυπτο» ρίχνοντας φως στη σημασία της Στήλης της Ροζέττας.
Πηγή: DW
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σύζυγος του μπασίστα των Weezer δέχτηκε πυρά από αστυνομικούς
Ανθρώπινο λάθος με σοβαρές συνέπειες - Προβλήματα και στο παρελθόν στην ίδια κλινική
Οι πρώτες δοκιμές σε 100 σχολεία το τελευταίο εξάμηνο είναι ενθαρρυντικές
«Μπορεί να επιτευχθεί win win συμφωνία με ΗΠΑ»
Απώλειες άνω του 4,6% για τον Nasdaq
Οι διασώστες ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στις έρευνές τους, αφού διέσωσαν 189 άτομα
Από το «Make America Great Again» στο «Made in China»
Ποιος ήταν ο προηγούμενος δασμός που είχε ήδη επιβληθεί στο Πεκίνο
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εξαγορά στα 112 χρόνια ιστορίας της Prada
Η γειτονική χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας
Κέρδη 304 δισ. δολαρίων σε μια μέρα για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου
Η Τζίλιαν Λόρεν είναι συγγραφέας μπεστ σέλερ - Το χρονικό του περιστατικού
Είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκιση για δωρεά 45 ευρώ σε ουκρανικό φιλανθρωπικό οργανισμό
Ξύπνησε από το κώμα, ωστόσο, δεν μπορεί να φύγει ακόμα από τη χώρα
Και δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση
Τέσσερις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο μηνύουν τον influencer για βιασμό, βία και ψυχολογική κακοποίηση
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Η Ευρώπη ενισχύει και τις προσπάθειες με στόχο την άρση των εμποδίων στην ενιαία αγορά» υπογράμμισε
Από την ενθουσιασμό για την εκλογή στην επιβολή δασμών και την απώλεια χρημάτων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.