Κοσμος

Πώς η υπερσυντηρητική Γιούτα έγινε παράδεισος για γάμους ομόφυλων στην Κίνα

Οι online τελετές που ενώνουν τους ΛΟΑΤΚΙ + Κινέζους σε σάρκα μία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιούτα: Γάμοι ομόφυλων ζευγαριών από την Κίνα στην αμερικανική πολιτεία

Το διαδικτυακό περιοδικό «Rest of World» εκτιμά ότι περίπου 200 κινεζικά ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια έχουν παντρευτεί στη Γιούτα από το 2021, αν και ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Γράφοντας πρόσφατα στο «ChinaFile», μια έκδοση της Asia Society, ο Κινέζος συγγραφέας Zhijun Hu δήλωσε ότι ο ίδιος και ο σύζυγός του παντρεύτηκαν στη Γιούτα και γνωρίζουν τουλάχιστον 20 άλλα ζευγάρια του ίδιου φύλου που το έκαναν επίσης.

«Ακόμη και χωρίς νομικό καθεστώς στην Κίνα προς το παρόν, πολλά ομοφυλόφιλα ζευγάρια ... μου έχουν πει ότι ο γάμος έκανε τις σχέσεις τους να αισθάνονται πιο ασφαλείς», έγραψε ο Hu. «Και, όπως μου είπε ένας φίλος, όταν αυτός και ο σύζυγός του πάνε σε ένα μέρος όπου η ισότητα του γάμου είναι νόμος του κράτους, ο γάμος τους σημαίνει ότι θα τους αντιμετωπίζουν σαν οικογένεια και όχι σαν ξένους».

Το γεγονός ότι η Γιούτα - μια πολιτεία με έντονα ρεπουμπλικανικό προσανατολισμό, όπου η συντηρητική Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, γνωστότερη ως εκκλησία των Μορμόνων, κατέχει σημαντική επιρροή - έχει γίνει ο νομικός τόπος επιλογής για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια στο εξωτερικό οφείλεται εν μέρει σε μια νομική ιδιορρυθμία: η Γιούτα δεν έχει απαιτήσεις κατοικίας ή υπηκοότητας για την έκδοση άδειας γάμου και το Πρόβο, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, επιτρέπει τους διεθνείς γάμους μέσω διαδικτύου.

Η κομητεία της Γιούτα, όπου βρίσκεται το Πρόβο, άρχισε να ενθαρρύνει τους online γάμους αφότου ξέσπασε η Covid-19. Τα ζευγάρια, είτε στρέιτ είτε ομοφυλόφιλα τα οποία συνήθως αντιμετωπίζουν τρομακτικά μεταναστευτικά και νομικά εμπόδια, ιδίως αν γνωρίστηκαν διαδικτυακά και ζουν σε διαφορετικές χώρες- έχουν συρρεύσει για να επωφεληθούν από την ευελιξία της Γιούτα.