Κοσμος

Μυστήριο από φωτεινές στήλες στον ουρανό ρωσικής πόλης - Φυσικό φαινόμενο ή δοκιμή όπλου;

Οι δυο επικρατέστερες εκδοχές των επιστημόνων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
russia-ukraine

Ρωσία: Οι παράξενες φωτεινές στήλες σε πόλεις – Φυσικά φαινόμενα, μυστικά όπλα και άλλες εξηγήσεις

Το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου, κάτοικοι του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, ξαφνιάστηκαν όταν είδαν λευκοκίτρινες φωτεινές στήλες να εμφανίζονται στον ουρανό, γράφει η ρωσική ιστοσελίδα life.

Υπήρξαν πολλές εκδοχές για το τι συνέβη. Πολλοί συνέδεσαν το φαινόμενο με τη δράση κάποιου υπερόπλου ή με αντιαεροπορικούς προβολείς, άλλοι με ατμοσφαιρικά φαινόμενα, ακόμα και με εξωγήινους. Ορισμένες άλλες ερμηνείες: φως από θερμοκήπια, στάδια, άλλα πολιτικά αντικείμενα, φως από τις εγκαταστάσεις των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων.

Δύο εκδοχές, τελικά, αξιολογήθηκαν. Σύμφωνα με την πρώτη, πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που προκαλεί μια οπτική ψευδαίσθηση, σύμφωνα με τη δεύτερη, το ίχνος του όπλου λέιζερ Peresvet.

Οι μετεωρολόγοι έχουν ήδη εκφράσει την εκδοχή τους: Μερικές φορές κατά τη διάρκεια ψυχρού καιρού εμφανίζονται κάθετες στήλες φωτός που φαίνονται σαν ακτίνες προς τον ουρανό. Αυτές οι παράξενες στήλες ονομάζονται «Light Pillars» και δημιουργούνται από την αντανάκλαση του φωτός σε κρυστάλλους πάγου, εξήγησε ο ειδικός του μετεωρολογικού κέντρου «Phobos» Michael Leus.

Στη Μόσχα και στο Μπέλγκοροντ, το στρώμα σύννεφων διαπερνάται, και ως εκ τούτου οι κάτοικοι αυτών των πόλεων γίνονται μάρτυρες φωτεινών πυλώνων, ενώ σε περιοχές με πιο πυκνό στρώμα νεφών, το φως δεν φτάνει στη Γη. Τα ίδια φαινόμενα παρατηρήθηκαν στο Ομσκ και στο Μούρμανσκ.

Το φως μπορεί να προέλθει από τον Ηλιο (συνήθως σε χαμηλή προς τον ορίζοντα θέση), από τη Σελήνη ή από γήινες πηγές φωτός όπως τα φώτα του δρόμου. Το φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως σε πολικές περιοχές.

Οι συντάκτες της εφημερίδας Moskovskij Komsomolets οι οποίοι σε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοσή της έγραψαν ότι ο ρωσικός στρατός «χρησιμοποιεί τα τελευταία όπλα της ρωσικής δημοκρατίας» προσθέτοντας ότι «λόγω των συνθηκών δεν θα το μάθουμε ποτέ αλλά αρκετοί είναι αυτοί που είδαν την λάμψη στον ουρανό».

Το Peresvet είναι ένα σύστημα στο οποίο αναφέρθηκε δημόσια ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018 και το οποίο φέρεται να έχει τη δυνατότητα να «τυφλώνει» δορυφόρους σε απόσταση έως και 1.500 χλμ.

Οι πληροφορίες για το σύστημα λέιζερ Peresvet εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό απόρρητες, αλλά κάτι έχει γίνει γνωστό γι’ αυτό. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο σημερινός γενικός διευθυντής της Roskosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, σημείωσε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα λέιζερ και ευρυζωνικότητας είχαν ήδη γίνει μέρος της πραγματικότητας. Επιπλέον, το Peresvet δεν είναι πλέον καινοτομία, καθώς υπάρχουν πιο ισχυρά συστήματα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.