- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πράγα: Εκτός κάδρου μία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν - Τα ενεργειακά στο επικέντρο των συζητήσεων της Ε.Ε
Τα ενεργειακά ζητήματα, τα οποία τους τελευταίους μήνες απασχολούν ολόκληρο τον πλανήτη, αναμένεται να είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Kορυφής της Πράγας, ιδιαίτερα μετά το παράθυρο που άνοιξε την Τετάρτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τοποθετούμενη για πρώτη φορά υπέρ της καθιέρωσης πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως πρότεινε η Αθήνα και αρχίζουν να συμφωνούν η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν επανήλθε στις προηγούμενες προτάσεις της για εξεύρεση αξιόπιστων παρόχων αερίου όπως η Νορβηγία, που μπορεί να διαθέτει αέριο σε λογικές τιμές, αλλά και στο σχέδιο για από κοινού προμήθεια αέριου ώστε να μην ανταγωνίζονται οι χώρες μεταξύ τους.
Με επιστολή που έστειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε όλους τους ηγέτες της ΕΕ, τους κοινοποιεί επίσημα τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Πράγας, την Παρασκευή.
«Μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια για αυτόν και τον ερχόμενο χειμώνα» τονίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή της προς τους 27 ηγέτες των κρατών μελών πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη μέλη για να αναπτυχθεί μια παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου. Επιπροσθέτως, η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και να τεθεί σε εφαρμογή με τις απαραίτητες διασφαλίσεις».
Εκτός κάδρου μία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Την ίδια ώρα για το παράνομο και εκτός κάθε λογικής διεθνούς δικαίου τουρκολιβυκό σύμφωνο θα ενημερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. Η σαφής κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας –βλ. δηλώσεις Ακάρ– δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση στα ευρωπαϊκά όργανα, καθότι αποδεικνύει αυτό που λέει διαρκώς η ελληνική πλευρά: πως η ένταση προκαλείται από την Αγκυρα, η οποία κινείται συνεχώς εκτός ορίων.
Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έχει διαρθρωθεί σε συζητήσεις ηγετών σε θεματικά τραπέζια και σε κάθε πάνελ θα συμμετέχουν 11 ηγέτες, τόσο κρατών-μελών της Ε.Ε. όσο και των τρίτων χωρών που έχουν προσκληθεί.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είναι συμπρόεδρος σήμερα το μεσημέρι σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Η θεματική που επελέγη να συμμετάσχει είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση και η πιο πρόσφατη για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει ήδη τη στήριξη 15 κρατών-μελών της Ε.Ε., με την Αθήνα να ευελπιστεί σε διεύρυνση της στήριξης. Στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρίσκονται ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως θα ταξιδέψει στην Πράγα, αλλά μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία ένδειξη προς την κατεύθυνση συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα συμπέσει στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο πρόεδρο στην ολομέλεια έναρξης της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, δεν είχε γίνει όμως ξεκάθαρο μέχρι χθες εάν σε όλη τη διάρκεια της συνόδου την Πέμπτη θα συμπέσουν σε κάποιο χώρο έχοντας και οι δύο δικαίωμα λόγου. Το σχέδιο πάντως, όπως είχε γίνει γνωστό χθες, δεν δείχνει τέτοια πιθανότητα.