Κοσμος

Ερντογάν: Ξέρουμε ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα εναντίον μας μετά από 100 χρόνια

Νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ελληνοτουρκικά - Ερντογάν μετά την τροπολογία Μενέντεζ για τα F-16: «Ξέρουμε ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα εναντίον μας».

Νέες δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τη χώρα μας να απέχει από προκλήσεις που θα οδηγήσουν την ίδια και τον λαό της στην καταστροφή. Kατά την εναρκτήρια ομιλία του στη συνέλευση της τουρκικής βουλής, είπε πως η Άγκυρα γνωρίζει ποιος έστρεψε την Ελλάδα κατά της Τουρκίας μετά από 100 χρόνια.

«Ξέρουμε πολύ καλά ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα ξανά πάνω μας μετά από 100 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. «Γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.

Επίσης, στην ίδια ομιλία αναφέρθηκε στο αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως η Τουρκία δεν θα επικυρώσει το αίτηά τους «εφόσον δεν τηρούνται οι υποσχέσεις» που έχουν δώσει.

«Εφόσον οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας δεν τηρούνται, θα διατηρήσουμε τη θέση αρχής μας», δήλωσε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν, ο οποίος απειλεί από τον Μάιο να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν θα μεταβεί στην Πράγα, την ερχόμενη εβδομάδα, για την πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με συμμετοχή 44 χωρών.

Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των 44 χωρών που προσκλήθηκαν στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας η οποία θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, ανακοίνωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αυτή η πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας ήταν μια πρωτοβουλία που ανέλαβε τον Μάιο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η πρόσκληση στους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ, στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και στις γειτονικές στάλθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί αυτήν την περίοδο της εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Εκτός από τις χώρες μέλη της ΕΕ, προσκλήθηκαν οι ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία), το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Ισλανδία, η Γεωργία, η Τουρκία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και το Λιχτενστάιν. Παρούσα θα είναι επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αυτή η πρώτη σύνοδος σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, παραμονή της συνόδου κορυφής των «27» στην ίδια πόλη.

Τουρκία: Η τροπολογία Μενέντεζ και ο όρος για την πώληση F-16

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ, βάζοντας όρους και προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16. Εάν δηλαδή η Τουρκία θέλει F-16, θα πρέπει αυτά να μην πετάνε πάνω από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. (Αυτή η πιστοποίηση) πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας».