Κοσμος

Με «I'll be back» ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο Άουσβιτς - Αντιδράσεις για την ατάκα του «Εξολοθρευτή» (εικόνες, βίντεο)

Πώς αντέδρασαν τα social media στην αφιέρωση του 75χρονου ηθοποιού

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ: Στο μουσείο του Άουσβιτς ο χολιγουντιανός σταρ και πολιτικός - Το «I'll be back» στο βιβλίο των επισκεπτών - Τα σχόλια 

Το μουσείο του Άουσβιτς και τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου στρατοπέδου εξόντωσης ανθρώπων στην Ιστορία επισκέφθηκε ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.  

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο τεράστιο θέατρο επιχειρήσεων της ναζιστικής φρίκης στην Πολωνία, ο θρύλος του Χόλιγουντ και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το ζήτημα του αντισημιτισμού.

«Είμαι ο γιος ενός άνδρα που πολέμησε στον πόλεμο των Ναζί», ανέφερε στην κάμερα ο 75χρονος ηθοποιός, «και μια γενιά αργότερα, βρισκόμαστε εδώ».

Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επισήμανε την ανάγκη να εκλείψουν όλα τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού από τον κόσμο.

Η επίσκεψή του στο Άουσβιτς τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας και για λάθος λόγους, καθώς υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών με μια κλασική ατάκα από την ταινία «Terminator 2: Judgment Day», γεγονός που δεν άρεσε στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων.  

Ο επίσημος λογαριασμός του μουσείου στο Twitter κοινοποίησε μια φωτογραφία με τις λέξεις «Θα επιστρέψω», γραμμένες πάνω από την υπογραφή του Σβαρτσενέγκερ, η οποία φαίνεται να προβλημάτισε αρκετούς χρήστες της πλατφόρμας.

Αρκετοί αποκάλεσαν το σχόλιο «επιπόλαιο», ενώ κάποιος έγραψε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το συγκεκριμένο ύφος ήταν κατάλληλο».

Το μουσείο του Άουσβιτς πάντως υποδέχθηκε με θετικά σχόλια την επίσκεψη του Σβαρτσενέγκερ στο μνημείο, ενώ ευμενή σχόλια του επιφύλαξαν και μέλη γνωστών εβραϊκών οργανώσεων.

Στο Άουσβιτς, που λειτουργούσε κάτω από τη διοίκηση του εγκληματικού παραστρατιωτικού σώματος των Ες Ες, έχασαν τη ζωή τους και (κυρίως) εκτελέστηκαν από τους ναζί περίπου 1.100.000 άνθρωποι: Εβραίοι (η μεγάλη πλειονότητα), τσιγγάνοι, πολιτικοί κρατούμενοι, αιχμάλωτοι πολέμου –ιδίως σοβιετικοί– Πολωνοί διανοούμενοι, ομοφυλόφιλοι, μάρτυρες του Ιεχωβά, καθώς και λίγοι ποινικοί και σωφρονιστικοί κρατούμενοι.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο εξόντωσης ανθρώπων στην Ιστορία. Ήταν μάλιστα πλήρως βιομηχανοποιημένο, καθώς το δηλητηριώδες αέριο «Κυκλώνας-B», που σκότωνε τον κόσμο στους θαλάμους αερίων, παράγονταν από χημικό εργοστάσιο δίπλα στο στρατόπεδο.

Ακόμη και τα πτώματα ακόμα είχαν πλήρη αξιοποίηση: αφαιρούνταν χρυσά δόντια και μαλλιά, ενώ οι στάχτες μετά το κάψιμο στα κρεματόρια γίνονταν λίπασμα. Εκεί γίνονταν και τα διαβόητα «ιατρικά» πειράματα του γιατρού Γιόζεφ Μένγκελε. 

Ο τεράστιος χώρος μαζικής εξόντωσης είναι σήμερα μουσείο. Άλλα σημεία είναι αναστηλωμένα, άλλα έχουν αφεθεί να ερειπωθούν, άλλα είναι σε ενδιάμεση κατάσταση. Ενδεικτικά, η πύλη του Άουσβιτς Ι, με την ειρωνικότατη επιγραφή στα γερμανικά «Arbeit macht Frei» («Η εργασία απελευθερώνει»), είναι ανακατασκευασμένη.