Κοσμος

Ο Σολτς «καλωσορίζει» στη Γερμανία τους Ρώσους που αρνούνται την επιστράτευση

«Ο Πούτιν κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο», λέει ο Καγκελάριος

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς © EPA/POOL

Γερμανία: Υπέρ της υποδοχής Ρώσων που αρνούνται την επιστράτευση τάσσεται ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάσσεται υπέρ της υποδοχής στη Γερμανία Ρώσων οι οποίοι αρνούνται την πρόσκληση επιστράτευσης, υπό την προϋπόθεση ενδελεχούς ελέγχου ασφαλείας.

«Είμαι υπέρ της προσφοράς προστασίας σε αυτούς τους ανθρώπους. Φυσικά θα πρέπει προηγουμένως να περάσουν από ενδελεχή έλεγχο ασφαλείας ώστε να γνωρίζουμε ποιους αφήνουμε να μπουν στη χώρα μας», δηλώνει ο καγκελάριος στην Neue Osnabrücker Zeitung και προσθέτει: «Ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Θα μπορούσε να τελειώσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο, αποσύροντας τα στρατεύματά του και ξεκινώντας κατόπιν συνομιλίες με το Κίεβο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η απειλή του ρώσου προέδρου για χρήση πυρηνικών είναι πραγματική, ο Όλαφ Σολτς απαντά: «Ποιος να το ξέρει; Όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έτσι και εγώ θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα προς τη Ρωσία: 'Αφήστε τα ήσυχα!'».

Φουσκώνει το κύμα φυγής Ρώσων  - Τεράστιες ουρές προς τις χώρες - καταφύγιο

Συνεχίζεται το κύμα φυγής νεαρών Ρώσων από τη χώρα μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση. Η Γεωργία και το Καζακστάν επιβεβαίωσαν μεγάλη αύξηση των αφίξεων Ρώσων.

Οι αφίξεις Ρώσων στην Γεωργία έχουν σχεδόν διπλασιασθεί και φθάνουν στις 10.000 ημερησίως, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας.

«Ο αριθμός έχει αυξηθεί σε περίπου 10.000 ημερησίως. Για παράδειγμα, ήταν 11.200 την Κυριακή και λιγότερο από 10.000 την Δευτέρα», έναντι 5.000-6.000 πριν από την κήρυξη της επιστράτευσης στην Ρωσία, σύμφωνα με το υπουργείο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Καζακστάν στην κεντρική Ασία ανακοίνωσε ότι περί τους 98.000 Ρώσοι πολίτες έχουν φθάσει στη χώρα από τις 21 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να δώσει αριθμητικά στοιχεία για τις αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Φωτογραφικά ντοκουμέντα αποτυπώνουν τις ουρές εξόδου των Ρώσων

Την ίδια ώρα φωτογραφίες καταγράφουν το κύμα φυγής Ρώσων πολιτών. Στις δορυφορικές εικόνες της εταιρείας Maxar Technologies φαίνεται να έχει σχηματιστεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στις οδικές συνοριακές διαβάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των γειτονικών της χωρών. Σύμφωνα, πάντως, με τη Maxar η ουρά στα σύνορα με τη Γεωργία ξεπερνά τα 16 χλμ.

Δορυφορική εικόνα δείχνει την ουρά 16 χλμ που έχουν σχηματίσει τα οχήματα στα σύνορα Ρωσίας - Γεωργίας
Δορυφορική εικόνα δείχνει την ουρά 16 χλμ που έχουν σχηματίσει τα οχήματα στα σύνορα Ρωσίας - Γεωργίας © EPA/ Maxar Technologies
Δορυφορική εικόνα δείχνει την ουρά 16 χλμ που έχουν σχηματίσει τα οχήματα στα σύνορα Ρωσίας - Γεωργίας
© EPA/ Maxar Technologies
Δορυφορική εικόνα δείχνει την ουρά 16 χλμ που έχουν σχηματίσει τα οχήματα στα σύνορα Ρωσίας - Γεωργίας
© EPA/ Maxar Technologies

Την ίδια ώρα στοιχεία για τον αριθμό των Ρώσων που εισέρχονται στην Ε.Ε. έχει η συνοριακή υπηρεσία Frontex.

«Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 66.000 Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς έφθασαν στην Φινλανδία και την Εσθονία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Frontex.

Μόνο τις τελευταίες τέσσερις μέρες έφθασαν στην Φινλανδία 30.000 Ρώσοι πολίτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η Frontex εκτιμά ότι οι παράνομες συνοριακές διελεύσεις ενδέχεται μα αυξηθούν εάν η Ρωσική Ομοσπονδία αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα για όσους είναι πιθανόν να επιστρατευθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ.

Ρωσία: Άρχισαν να εκπαιδεύονται στο Καλίνινγκραντ οι επιστρατευμένοι έφεδροι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως επιστρατευμένοι έφεδροι στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται για μάχη στη βάση του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής.

«Όλο το επιστρατευμένο στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στα πυρά με μικρά όπλα. Επιπλέον πολίτες που κλήθηκαν από την εφεδρεία αποκαθιστούν τις δεξιότητές τους στο χειρισμό και τη συντήρηση όπλων, στρατιωτικού και ειδικού εξοπλισμού», ανέφερε το υπουργείο στο κανάλι του στο Telegram.

Γίνεται επίσης εκπαίδευση για τη βελτίωση των σκοπευτικών δεξιοτήτων και προετοιμάζεται στρατιωτικό προσωπικό για «τολμηρές δράσεις στο πεδίο της μάχης».

Η Ρωσία διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία στο Καλίνινγκραντ, ένα ρωσικό θύλακα στην ακτή της Βαλτικής ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκεί ρωσική δύναμη περιλαμβάνει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, το ρωσικό στόλο της Βαλτικής και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Ρωσία: Τα «δημοψηφίσματα» στην κατεχόμενη Ουκρανία δείχνουν υπέρ της απόσχισης

Οι φιλορωσικές αρχές στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, οι οποίες ελέγχονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από τη Μόσχα, ανακοίνωσαν συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία βάσει των «δημοψηφισμάτων» που διοργάνωσαν.

Με βιαστικές διευθετήσεις διοργανώθηκε ψηφοφορία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στις εν λόγω περιοχές που αποτελούν περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους.

Διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι μετέφεραν τις κάλπες από σπίτι σε σπίτι σε αυτό που η Ουκρανία και η Δύση είπαν πως είναι μια παράνομη, καταναγκαστική άσκηση για τη δημιουργία ενός νομικού προσχήματος για τη Ρωσία ώστε να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε στη συνέχεια να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει κατ' επανάληψη πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσία θα κατέστρεφε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, επτά μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα.

Το RIA ανέφερε πως οι αρχικές καταμετρήσεις δείχνουν πλειοψηφίες που κυμαίνονται από το 96,97% στην περιοχή της Χερσώνας, βάσει του 14% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί, μέχρι το 98,19% στη Ζαπορίζια, βάσει του 18% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.

«Τα αποτελέσματα είναι σαφή. Καλώς ήρθατε σπίτι, στη Ρωσία», δήλωσε στο Telegram ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι πλειοψηφίες στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι λίγο κάτω από το 98%, με καταμετρημένο το 14% και το 13% των ψήφων αντίστοιχα.

Η Ρωσία λέει πως επαφίεται στους λαούς των τεσσάρων περιοχών να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να τεθούν υπό τη διακυβέρνηση της Μόσχας. Στο διάστημα που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, προσπάθησε να «ρωσοποιήσει» τα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων και της συγγραφής εκ νέου των σχολικών εγχειριδίων.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, δήλωσε πως αν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι ευνοϊκά, αυτό θα μπορούσε να εξετάσει την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.