Κοσμος

Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream και οι υποψίες για δολιοφθορά

Τι ανέφερε η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διαρροές στον Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές. Τα σενάρια που εξετάζονται και η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας.

Τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική υπέστησαν «άνευ προηγουμένου» ζημιές μέσα σε μία ημέρα, ανακοίνωσε η Nord Stream AG, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο, ενώ διατυπώνονται υπόνοιες για σαμποτάζ.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα αφού οι σουηδικές ναυτιλιακές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, λίγο μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής στο γειτονικό αγωγό Nord Stream 2 που έκανε τη Δανία να απαγορεύσει τη ναυσιπλοΐα σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων.

Η Nord Stream AG ανακοίνωσε πως είναι αδύνατο να υπολογίσει πότε θα αποκατασταθεί η δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος αγωγών αερίου.

«Η καταστροφή που συνέβη την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρεις γραμμές των υποθαλάσσιων αγωγών του συστήματος Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου. Δεν είναι ακόμα δυνατό να υπολογισθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς αερίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ, μολονότι οι γερμανικές αρχές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με μια πηγή στη γερμανική κυβέρνηση, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Taggesspiegel, «όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση».

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που να μην αφορά στοχευμένη επίθεση», υπογράμμισε η πηγή.

«Πάρα πολλές συμπτώσεις» σχολιάζει η στήλη Playbook του Politico κάνοντας λόγο για «μυστηριώδη ατυχήματα στους ρωσικούς αγωγούς». «Οι γερμανικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας ασχολούνται με την υπόθεση, αλλά μην περιμένετε απαντήσεις έως ότου οι ερευνητές φτάσουν στους υποβρύχιους σωλήνες για να δουν τι προκάλεσε τις διαρροές. Το συμπέρασμα είναι ότι υπήρξε επίθεση στην υποδομή, με αξιωματούχους να επισημαίνουν την ξαφνική απώλεια πίεσης σε τρεις μεμονωμένους σωλήνες - έναν Nord Stream 2 και τους δύο σωλήνες Nord Stream 1», αναφέρει επιχειρώντας παράλληλα να εξηγήσει τι θα μπορούσε να έχει συμβεί.

«Μια θεωρία είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανατινάξει τους αγωγούς για να σπείρει διχασμό μεταξύ των δυτικών συμμάχων και να δημιουργήσει αβεβαιότητα στις αγορές για να ανεβάσει ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου. Η είδηση ​​έρχεται αφότου η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι απέτρεψε μια προγραμματισμένη ''τρομοκρατική επίθεση'' από την Ουκρανία στον αγωγό TurkStream. Παρά την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία, οι τιμές έχουν πέσει τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που σαφώς δεν είναι όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα ότι θα πήγαιναν τα πράγματα», σημειώνει προσθέτοντας ότι το Βερολίνο δεν πανικοβάλλεται.

Ο Nord Stream 1, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές με δυνατότητα μεταφοράς 27,5 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως καθεμιά, άρχισε να προμηθεύει απ' ευθείας αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία το 2011.

Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος λειτουργούσε από τον Ιούλιο μόλις στο 20% της δυνατότητάς του, σταμάτησαν στο τέλος Αυγούστου και δεν επαναλήφθηκαν μετά τις εργασίες συντήρησής του.

Ο Nord Stream 2, ο οποίος είναι παράλληλος του Nord Stream 1, κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο 2021, αλλά δεν εγκαινιάσθηκε ποτέ καθώς η Γερμανία αρνήθηκε να τον πιστοποιήσει. Το πρόγραμμα διακόπηκε πλήρως λίγες ημέρες πριν από τις 24 Φεβρουαρίου που η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.