Κοσμος

Ο Πούτιν έδωσε ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν

Το χρονικό της υπόθεσης του «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρτ Σνόουντεν με διάταγμα Πούτιν
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν © ΕPA Pool

Ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρτ Σνόουντεν με διάταγμα Πούτιν.

Ρωσική υπηκοότητα χορηγείται στον Έντουαρτ Σνόουντεν με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Σνόουντεν, έχει εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και του χορηγήθηκε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων το 2013. Το 2014 του δόθηκε τριετής άδεια παραμονής στη Ρωσία, η οποία αργότερα παρατάθηκε ως το 2020. Τον Νοέμβριο του 2020 είχε υποβάλει αίτηση να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα.

Το χρονικό της υπόθεσης Σνόουντεν

Στις 20 Μαΐου 2013,ο Σνόουντεν πέταξε στο Χονγκ Κονγκ αφού εγκατέλειψε την εργασία του σε μια εγκατάσταση της NSA στη Χαβάη και στις αρχές του Ιουνίου αποκάλυψε χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα της NSA στους δημοσιογράφους Glenn Greenwald, Laura Poitras και Ewen MacAskill. Ο Σνόουντεν ήρθε στη δημοσιότητα μετά από τις ιστορίες που βασίζονται στο υλικό που έδωσε εμφανίστηκαν στις εφημερίδες, Guardian και Washington Post.

Περαιτέρω αποκαλύψεις έγιναν από άλλες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Der Spiegel και των New York Times.

O Σνόουντεν είπε ότι οι διαρροές ήταν μία προσπάθεια να ενημερωθεί το κοινό ως προς το τι συμβαίνει στο όνομά του και τι εναντίον του. Στις 21 Ιούνη του 2013, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποσφράγισε τις κατηγορίες εναντίον του, δύο κατηγορίες για παραβίαση του νόμου κατασκοπείας και της κλοπής κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Στις 14 Ιουνίου 2013, οι Αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατέθεσαν μια σφραγισμένη μήνυση, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου, κατηγορώντας τον Σνόουντεν για κλοπή κυβερνητικής ιδιοκτησίας, κυκλοφορία πληροφοριών εθνικής άμυνας χωρίς άδεια, και σκόπιμη διαβίβαση απόρρητων εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών σε μη εξουσιοδοτημένους αποδέκτες. Η τελευταία κατηγορία υπάγεται στο νόμο περί κατασκοπείας του 1917.

Οι πληροφορίες που διέρρευσε θεωρείται πως έχουν κάνει απ' τις πιο σημαντικές ζημιές στην ιστορία της NSA. Ο Μάθιου Μ. Έιντ, ιστορικός των μυστικών υπηρεσιών στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν «επιβεβαίωσαν τις μακρόχρονες υποψίες, ότι οι παρακολουθήσεις της NSA σε αυτή τη χώρα έχουν φτάσει πολύ πιο βαθιά απ' όσο γνωρίζαμε».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και είχε ζητήσει από την Ρωσία την έκδοση του. Το 2016 ο Σνοόυντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις ΗΠΑ υπό τον όρο μιας «δίκαιης δίκης» ενώ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να του απονείμει χάρη. Ο Τραμπ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να του απονείμει χάρη κάτι που εν τέλει δεν έκανε. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.