Κοσμος

Ιταλικές εκλογές: Πρώτο κόμμα οι «Αδελφοί της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι σύμφωνα με το exit poll

Λαμβάνουν από 22% ως 26% - Τι αναμένουμε από και εδώ και πέρα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ιταλία: Πρώτια για τους «Αδελφούς της Ιταλίας» σύμφωνα με το Exit Poll.

Eπαληθευόντας τις δημοσκοπήσεις το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι καταλαμβάνει τη πρώτη θέση στο exit poll κάτι που σημαίνει ότι η αρχηγός του είναι πολύ κοντά στο να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. 

Αναλυτικά, τα «Αδέλφια της Ιταλίας» λαμβάνουν το 22-26%% των ψήφων, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα 17-21%, τα «Πέντε Αστέρια» 13,-17,5%, η Λέγκα 8,5 με 12,5% και το Φόρτσα Ιτάλια 6 με 8,5%.


Παρατάξεις: 
Κεντροδεξιά (Αδέλφια της Ιταλίας – Λέγκα – Φόρτσα Ιτάλια + μικρότερα κόμματα): 41-45 % Κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα + μικρότερα κόμματα): 25,5-29,5%

Ο δεξιός συνασπισμός, με επικεφαλής τους Αδελφούς της Ιταλίας, περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη δεξιά Forza Italia, υπό την ηγεσία Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το PD, το κύριο κόμμα της κεντροαριστεράς, τρέχει με την υποστήριξη ορισμένων δευτερευόντων, αριστερών, φιλοευρωπαϊκών και πράσινων κομμάτων, με επικεφαλής τον Ενρίκο Λέτα. Το Κίνημα των 5 Αστέρων παραμένει εκλογικά αυτόνομο, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

H κατανομή των εδρών αναμένεται περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για τη Γερουσία και περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ιταλίας) για τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι πλέον η Βουλή έχει 400 έδρες και η Γερουσία 200 έδρες. Ως σήμερα τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 έδρες αντίστοιχα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο έπειτα από δημοψήφισμα το 2020.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ιταλικές εκλογές διαμορφώθηκε στο 51%. Πρόκειται για μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

Οι επόμενες κινήσεις του Ματαρέλα και ο σχηματισμός κυβέρνησης

Όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, η μπάλα θα περάσει στο γήπεδο του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επερχόμενο πρωθυπουργό που για πρώτη φορά στα ιταλικά χρονικά θα είναι γυναίκα: η Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Ματαρέλα θα επιλέξει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου σε μια διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο με τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία απόψε. Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των φύλων, ή ακόμα τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα πιο κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, κρίνοντας από τις προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι.

Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τέτοια κυβέρνηση ή αν θα εκδηλωθούν εντάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ενέργεια, η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.

Μεταξύ άλλων, τις Βρυξέλλες ανησυχεί το ότι η Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ – πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU). Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Εξάλλου, με χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ της, η Ιταλία δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε κατηγορηματικό, αν και κάπως άκομψο, μήνυμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», όμως «αν τα πράγματα πάνε στραβά, έχουμε τα εργαλεία» για να αντιδράσουμε, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επικεφαλής της Κομισιόν έφερε ως παράδειγμα την Πολωνία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που «τιμωρήθηκαν» με το πάγωμα κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως συμβαίνει πάντα, και αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες θα αναμείνουν τα πρώτα δείγματα γραφής της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης. «Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η μάλλον απροσδόκητη παρέμβαση της φον ντερ Λάιεν, η οποία από την αρχή της θητείας της δεν είχε εκφραστεί ποτέ τόσο ξεκάθαρα πριν από εκλογές, αν μη τι άλλο πιστοποιεί πόσο έντονος προβληματισμός επικρατεί στα ανώτατα επίπεδα των ευρωπαϊκών θεσμών και τη βούληση των Βρυξελλών να σταλεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση