Κοσμος

Βρετανοί ακτιβιστές κρατούνται στη φυλακή έως και έξι μήνες πριν από τη δίκη τους

Ελάχιστοι έμειναν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλακάτ για την κλιματική κρίση και την κλιματική αλλαγή
© Markus Spiske / Pexels

Βρετανοί ακτιβιστές που συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κρατούνται στη φυλακή έως και έξι μήνες πριν από τη δίκη τους.

Άγγλοι ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για αποκλεισμό δρόμων ή άλλα αδικήματα περιμένουν έως και έξι μήνες στη φυλακή πριν δικαστούν.

Ο Τζος Σμιθ, ένας 29χρονος λιθοξόος από το Μάντσεστερ, κρατείται προφυλακισμένος στο HMP Peterborough για περισσότερους από δύο μήνες.

Η δικάσιμος του δεν έχει οριστεί πριν από την 1η Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει παραμείνει έγκλειστος για μισό χρόνο προτού του επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή.

Ο Smith, ο οποίος είναι ένας από τους τουλάχιστον επτά ανθρώπους που κρατούνται μακροχρόνια στη φυλακή εν αναμονή της δίκης, λέει ότι το μόνο θετικό της θέσης του είναι ότι οι άνθρωποι φαίνονται πιο δεκτικοί στο μήνυμά του για την κλιματική κρίση.

Μιλώντας από το εσωτερικό της φυλακής, είπε: «Το μόνο καλό με την κατάστασή μου είναι ότι φαίνεται να δίνει ένα επιπλέον βήμα για τις απόψεις μου. Περνάω τα περισσότερα απογεύματα γράφοντας ομιλίες και έχουν διαβαστεί σε όλο τον κόσμο».

Η οργάνωση Rebels in Prison Support, η οποία βοηθάει φυλακισμένους αγωνιστές, αναφέρει ότι οι ποινές που θα επιβληθούν σε διαδηλωτές που δεν ασκούν βία και έχουν άμεση δράση, είναι πιθανό να είναι μικρότερες από το χρόνο προφυλάκισής τους.

«Είναι απόλυτη ντροπή αυτό που συμβαίνει. Πολλοί από αυτούς τους διαδηλωτές είναι νέοι και δεν είχαν καμία σχέση με την αστυνομία, πόσο μάλλον με το δικαστικό σύστημα, πριν γίνουν ακτιβιστές του περιβάλλοντος», δήλωσε η Alice Reid, εκπρόσωπος της ομάδας.

Επιπλέον 50 διαδηλωτές συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, αλλά πολλοί έχουν περάσει από δικαστικές ακροάσεις τις τελευταίες ημέρες και ορισμένοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση.

Η Reid μιλάει για διαδηλωτές που «χάνονται στο σωφρονιστικό σύστημα», καθώς μεταφέρονται από τη μία εγκατάσταση στην άλλη, προφανώς λόγω υπερπληθυσμού.

Οι κρατούμενοι μπορεί να δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή με τον έξω κόσμο για μέρες και ο Reid λέει ότι μπορεί να πάρει πολύ χρόνο να προσπαθήσουν να μάθουν πού τους έχουν μεταφέρει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.