- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Με καταγγελίες για βία ξεκίνησαν τα «δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας
Μετά τις 27 Σεπτεμβρίου η καταμέτρηση - Ποιο είναι το σχέδιο του Πούτιν
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησαν σήμερα τα «δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές.
Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί της Παρασκευής, στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα, τα «δημοψηφίσματα» ενσωμάτωσης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μια ψηφοφορία την οποία η Ουκρανία και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψήφισμα».
Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.
Ο δήμαρχος του Λουχάνσκ, Σεργκέι Χαϊντάι, υποστήριξε σε μια ανάρτησή του στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαναγκάζουν τους κατοίκους των υπό ρωσική κατοχή περιοχών να ψηφίσουν, ενώ παράλληλα τους απαγορεύουν να απομακρυνθούν από την περιοχή μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι κατακτητές δημιουργούν ένοπλες ομάδες για να περιφέρονται στα σπίτια και να αναγκάζουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στο λεγόμενο "δημοψήφισμα"», είπε.
Μάλιστα όπως αναφέρει ο δήμαρχος του Λουχάνσκ, σε οριμένες περιοχές, τους απειλούν ότι όσοι δεν λάβουν μέρος στα ψευδοδημοψήφισμα θα απολυθούν αυτόματα από τις εργασίες τους Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της Ζαπορίζια, Ανατόλι Κούρτεφ, δήλωσε σήμερα ότι «η προετοιμασία και η διεξαγωγή του λεγόμενου «δημοψηφίσματος»… εντατικοποιήθηκε».
«Υπόσχονται στους κατοίκους της περιοχής χρηματικές ανταμοιβές και οικιακές συσκευές προκειμένουν να τους δώσουν δεδομένα για διαβατήρια για να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Τα δημοψηφίσματα στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ρωτούν: «Είστε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία, του σχηματισμού ενός ανεξάρτητου κράτους από την περιοχή και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υπήκοος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;»
Οι ψήφοι, σύμφωνα με τον Guardian, θα συγκεντρώνονταν από επιλεγμένα άτομα των ρωσικών αρχών, τα οποία θα πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για τις πρώτες τέσσερις ημέρες, ενώ τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά την τελευταία ημέρα, την Τρίτη.
Ξεκίνησαν τα «δημοψηφίσματα» - Το σχέδιο Πούτιν και η κατάσταση στη Ρωσία
Σημειώνεται ότι το σχέδιο του Πούτιν είναι να γίνουν «δημοψηφίσματα» στις τέσσερις κατεχόμενες επαρχίες της Ουκρανίας και αμέσως μετά, αυτές να ενσωματωθούν στη Ρωσία, ώστε κάθε επιθετική προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους να αναγορεύεται σε απειλή για την κρατική υπόσταση της Ρωσίας, που θα δικαιολογεί την προσφυγή της Μόσχας ακόμα και σε στρατηγικά πυρηνικά όπλα.
Το επιβεβαίωσε ο Μεντβέντεφ χτες, ΕΔΩ.
Κατά τα λοιπά, το προχτεσινό διάταγμα Πούτιν προβλέπει μέχρι ένα εκατομμύριο επίστρατους, αλλά ίσως αποδειχθεί δύσκολο να συγκεντρωθούν έστω και τριακόσιες χιλιάδες.
Ενώ τα πρώτα φύλλα πορείας έχουν ήδη επιδοθεί, χιλιάδες άντρες, που φοβούνται ότι θα υποχρεωθούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, φεύγουν άρον άρον από τη Ρωσία. Τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν γίνει ανάρπαστα (και πανάκριβα), ουρές αυτοκινήτων έχουν σχηματιστεί στα σύνορα με Φινλανδία και Γεωργία, δεκάδες διαδηλώσεις κατά του πολέμου σε μεγάλες πόλεις και επιθέσεις με μολότοφ σε κέντρα στρατολογίας.
This is what is happening now on the border between #Russia and #Georgia.
— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022
Video: Ekho Kavkaza pic.twitter.com/3eFznx3dvf
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσφέρει άσυλο στους Ρώσους ανυπότακτους.
Τα ξένα μέσα αναφέρουν πως η Ρωσία αναγκάζει όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων, να ενταχθούν στην πολεμική προσπάθεια, παραδίδοντάς τους φύλλα πορείας ενώ βρίσκονταν στα αστυνομικά τμήματα.
First clips coming out of Russia this morning of draftees saying bye to their families. This from a small town in Yakutsk. Credits @taygainfo pic.twitter.com/tlaVRoDgLT
— Pjotr Sauer (@PjotrSauer) September 22, 2022
Υπολογίζεται ότι 1.400 άτομα συνελήφθησαν, καθώς ξέσπασαν ταραχές σε όλη τη χώρα λόγω της διαταγής επιστράτευσης του Πούτιν.
"I am not going to die for Putin."
— The New York Times (@nytimes) September 22, 2022
More than 1,300 people from 38 cities in Russia were detained after street protests against the "partial mobilization" policy announced by President Vladimir Putin that would press 300,000 into military service. https://t.co/QfcsbSTwmo pic.twitter.com/cgBvUCftrj
Ρωσία - Ουκρανία: Επίθεση Μακρόν για τον εκβιασμό Πούτιν
Την επιθετική στάση της Ρωσίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχολίασε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε την μερική επιστράτευση του Ρώσου Προέδρου ως «εκβιασμό». «Η Ρωσία αποφάσισε να κάνει ένα επιπλέον βήμα στην κλιμάκωση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ καυτηρίασε την επιθυμία που εξέφρασε ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί «όλα τα όπλα» - συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών - στον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Προφανώς, πρόκειται για εκβιασμό και προφανώς έχει αυτά τα όπλα και ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Αλλά είναι επίσης ένα μέσο πίεσης», εξήγησε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «υπάρχει μια (ουκρανική) αντεπίθεση από το νότο και το βορρά που έχει αποσταθεροποιήσει το ρωσικό μέτωπο, αυτό είναι το πρώτο στοιχείο». Καλά διαβασμένος για την τρέχουσα κατάσταση στη Ρωσία, «προφανώς, η ρωσική οικονομική κατάσταση είναι προφανώς πιο περίπλοκη από ό,τι έχει ειπωθεί, το ρούβλι είναι εύθραυστο, οι αλυσίδες αξίας καταρρέουν καθώς οι εταιρείες εγκαταλείπουν την επικράτεια και οι εταίροι δεν βοηθούν όσο αναμενόταν» συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, αθροίζοντας στις συνέπειες του ρωσικού «εκβιασμού» και τη διπλωματική απομόνωση της Μόσχας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατηγορούν την πλατφόρμα ότι εξέθεσε τα έφηβα παιδιά τους σε επικίνδυνο περιεχόμενο
13.000 χλμ μακριά από την Ουάσινγκτον
«Μην ταξιδεύετε» - Οδηγοί προσπαθούν να φτάσουν στα σπίτια τους για να σωθούν
Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας
Η ιδιαίτερη σχέση της με το «μαύρο Χάρβαρντ»
Τι ισχύει με την καταμέτρηση ψήφων και τι θα γίνει αν υπάρξει ισοπαλία
Ένα απίθανο σενάριο που έχει συμβεί μόλις δύο φορές στις ΗΠΑ, το 1800 και το 1824
Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της πόλης – Ακυρώθηκαν πτήσεις
Η Καμίλα Βάσκεζ ανέφερε πως «είναι δύο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι»
Νεκρός και ο οδηγός του Χιλμί Σεν
Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων
Οι διασώστες ψάχνουν για πτώματα σε υπόγεια γκαράζ
Στο Δουκάτο της Κορνουάλης
Σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας τραυματίας
«Έχω μία ψήφο και θα τη χρησιμοποιήσω για να προχωρήσω», είπε ο ηθοποιός
Η δίκη αρχίζει ξανά μετά από παύση μίας εβδομάδας
Οι θεωρίες συνομωσίας, οι αμερικανικές εκλογές και οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ
Ένα από τα θύματα έχει ακρωτηριασμένο χέρι και ένα άλλο φέρει τραύμα στο κεφάλι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.