- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ιράν: Ο πρόεδρος δεν έδωσε συνέντευξη στη διάσημη δημοσιογράφο γιατί δεν φορούσε μαντίλα.
Τη στιγμή που το Ιράν «βράζει» μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής, Μαχσά Αμινί η οποία πέθανε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της, η διάσημη δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Αμανπούρ δήλωσε πως ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσία αρνήθηκε να της δώσει συνέντευξη επειδή η ίδια δε θέλησε να φορέσει μαντίλα.
Η δημοσιογράφος γνωστοποίησε το περιστατικό μέσα από το λογαριασμό της στο Τwitter λέγοντας πως είχε προγραμματιστεί η συγκεκριμένη συνέντευξη προκειμένου ο πρόεδρος του Ιράν να ερωτηθεί για το θάνατο της 22χρονης αλλά και για το κύμα οργής που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
Αυτή θα ήταν η πρώτη συνέντευξη του Ιρανού προέδρου επί αμερικανικού εδάφους κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, όπως η Κριστιάν Αμανπούρ επισημαίνει.
«Μετά από εβδομάδες ετοιμασιών και πολύωρες διαδικασίες για την εγκατάσταση μεταφραστικού εξοπλισμού, φώτων και καμερών, ήμασταν έτοιμοι. Αλλά ο πρόεδρος Ραϊσί δεν εμφανίστηκε. Σαράντα λεπτά αργότερα ήρθε ένας βοηθός. Όπως μου είπε, ο πρόεδρος πρότεινε να φορέσω μαντίλα, γιατί είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαράμ και του Σαφάρ», αναφέρει.
Η δημοσιογράφος, όπως αναφέρει, αρνήθηκε να φορέσει τη μαντίλα απαντώντας: «Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντίλες. Τόνισα ότι κανένας Ιρανός πρόεδρος στο παρελθόν δεν το είχε απαιτήσει όταν τους έπαιρνα συνέντευξη εκτός Ιράν».
«Ο βοηθός ξεκαθάρισε ότι η συνέντευξη δεν θα πραγματοποιούνταν αν δεν φορούσα μαντίλα. Έκανε λόγο για “ζήτημα σεβασμού” και μίλησε για την “κατάσταση στο Ιράν” – αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα», προσθέτει η δημοσιογράφος.
«Και πάλι, είπα ότι δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτό το πρωτοφανές και απροσδόκητο αίτημα», τονίζει κααταλήγοντας: «Και έτσι φύγαμε. Η συνέντευξη δεν έγινε. Την ώρα που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, θα ήταν μια σημαντική στιγμή για να μιλήσω με τον Πρόεδρο Ραϊσί».
Μιλώντας στην εκπομπή “60 Minutes” του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την προηγούμενη Τρίτη, η δημοσιογράφος Λέσλι Στάλ περιέγραψε πως οι Ιρανοί αξιωματούχοι της έδιναν οδηγίες πως να κάθεται απέναντι στον πρόεδρο της χώρας.
Protests are sweeping Iran & women are burning their hijabs after the death last week of Mahsa Amini, following her arrest by the “morality police”. Human rights groups say at least 8 have been killed. Last night, I planned to ask President Raisi about all this and much more. 1/7
— Christiane Amanpour (@amanpour) September 22, 2022
This was going to be President Raisi’s first ever interview on US soil, during his visit to NY for UNGA. After weeks of planning and eight hours of setting up translation equipment, lights and cameras, we were ready. But no sign of President Raisi. 2/7
— Christiane Amanpour (@amanpour) September 22, 2022
40 minutes after the interview had been due to start, an aide came over. The president, he said, was suggesting I wear a headscarf, because it’s the holy months of Muharram and Safar. 3/7
— Christiane Amanpour (@amanpour) September 22, 2022
I politely declined. We are in New York, where there is no law or tradition regarding headscarves. I pointed out that no previous Iranian president has required this when I have interviewed them outside Iran. 4/7
— Christiane Amanpour (@amanpour) September 22, 2022
The aide made it clear that the interview would not happen if I did not wear a headscarf. He said it was “a matter of respect,” and referred to “the situation in Iran” - alluding to the protests sweeping the country. 5/7
— Christiane Amanpour (@amanpour) September 22, 2022
Again, I said that I couldn’t agree to this unprecedented and unexpected condition. 6/7
— Christiane Amanpour (@amanpour) September 22, 2022
And so we walked away. The interview didn’t happen. As protests continue in Iran and people are being killed, it would have been an important moment to speak with President Raisi. 7/7 pic.twitter.com/kMFyQY99Zh
— Christiane Amanpour (@amanpour) September 22, 2022
Ιράν: Όταν η Οριάνα Φαλάτσι πέταξε τη μαντίλα μπροστά στον Χομεινί
Το 1979 η ιταλίδα δημοσιογραφός Οριάνα Φαλάτσι εξασφάλισε μια συνέντευξη με τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, που θα έμενε στην Ιστορία. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, η Φαλάτσι ως γυναίκα θα έπρεπε να φοράει τσαντόρ. Η Φαλάτσι τότε, πέταξε το τσαντόρ κι εκείνος έξαλλος αποχώρησε από τη συνέντευξη.
«Πώς κολυμπάει κανείς με τσαντόρ;» ρώτησε η Φαλάτσι ο ιρανός ηγέτης απάντησε: «Αν δεν σας αρέσει η ισλαμική περιβολή, δεν είστε υποχρεωμένη να τη φορέσετε. Διότι η ισλαμική περιβολή είναι για τις καλές και ευπρεπείς γυναίκες». Η Φαλάτσι δεν έχασε την ευκαιρία: «Πολύ ευγενικό από μέρους σας, ιμάμη. Και μια που το είπατε, θα βγάλω αμέσως αυτό το χαζό, μεσαιωνικό κουρέλι» είπε και πέταξε το τσαντόρ της. Ο Χομεϊνί σηκώθηκε και έφυγε νευριασμένος.
Αλλά όπως διηγήθηκε η Φαλάτσι σε συνέντευξή της στο αμερικανικό περιοδικό «New Yorker», ο Χομεϊνί δέχθηκε να την ξανασυναντήσει μία-δύο ημέρες αργότερα για να συνεχίσουν. Ο γιος του, Αχμεντ, την προειδοποίησε ότι ο πατέρας του παρέμενε εξοργισμένος μαζί της και ότι δεν έπρεπε ούτε καν να αναφέρει τη λέξη τσαντόρ. Δεν γνώριζε όμως με ποια είχε να κάνει. Η πρώτη ερώτηση της Φαλάτσι αφορούσε το… τσαντόρ. «Πρώτα με κοίταξε έκπληκτος. Επειτα τα χείλη του σχημάτισαν μια υποψία χαμόγελου, το οποίο έγινε πραγματικό χαμόγελο και τέλος μετατράπηκε σε γέλιο. Οταν ολοκληρώθηκε η συνέντευξη, ο Αχμεντ μού ψιθύρισε: «Πιστέψτε με, ποτέ δεν έχω δει τον πατέρα μου να γελά. Είστε ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που τον έκανε να γελάσει».