Podcast Τι κόσμος - Μαριλίζα Αναστασοπούλου | Γιατί τα Βαλκάνια παραμένουν μετέωρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας;
Ο Ιωάννης Αρμακόλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στη Nοτιανατολική Ευρώπη, ξετυλίγει το κουβάρι
Τριάντα χρόνια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και εν συνεχεία τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τα Βαλκάνια, ιδίως τα Δυτικά Βαλκάνια, παραμένουν μετέωρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Εθνικισμός, αλυτρωτισμός, αμφισβήτηση συνόρων και έλλειψη σαφούς προσανατολισμού, δυσκολεύουν σημαντικά τη σταθεροποίηση της περιοχής.
Πρόσφατα υπήρξαν εντάσεις στο Κόσοβο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ ζητάει την ειρηνική διάλυση της χώρας, ενώ σημαντικές διαφορές αναδύθηκαν μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία περιέπλεξε περισσότερο την κατάσταση με τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα να προσεγγίζουν περαιτέρω τα Βαλκάνια για γεωστρατηγικούς σκοπούς.
Αυτό το πολύπλοκο κουβάρι ξετυλίγει σε αυτό το podcast της Μαριλίζας Αναστασοπούλου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στη Nοτιανατολική Ευρώπη, Ιωάννης Αρμακόλας*.
Ξεκινώντας από την αρχή, τι εστί Βαλκάνια, συζητάμε πού βρίσκεται κάθε χώρα, πόσο κοντά στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ είναι και ποια προβλήματα υπάρχουν; Ο κ. Αρμακόλας εξηγεί γιατί η πορεία των Βαλκανίων δεν εξελίχτηκε με γραμμικό τρόπο, τι ρόλο προσπαθεί να παίξει η Ρωσία και η Τουρκία και τι πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό και εθνικό διπλωματικό επίπεδο;
*Ο Ιωάννης Αρμακόλας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Κύριος Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.