Κοσμος

Οι Ρώσοι αντιδρούν στην επιστράτευση Πούτιν: Διαδηλώσεις, συλλήψεις και ουρές στα σύνορα

Μπούμερανγκ για τον Ρώσο πρόεδρο ο πόλεμος;

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ρώσοι αντιδρούν στην επιστράτευση: Διαδηλώσεις, συλλήψεις και ουρές στα σύνορα
Συλλήψεις στη Ρωσία © EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ρωσία - Μερική επιστράτευση Πούτιν: Διαδηλώσεις σε 38 πόλεις με πάνω από 1.000 συλλήψεις - Κύμα μετανάστευσης. 

Πολύ έντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί στο εσωτερικό της Ρωσίας η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση προκειμένου να ενισχύσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, που πολεμούν στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον 1.026 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε όλη τη Ρωσία ενάντια στη μερική επιστράτευση με τις εικόνες βίαιης καταστολής να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον πόλεμο» και «Καμία επιστράτευση». Όπως αναφέρει η OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε 38 πόλεις της Ρωσίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Διαδηλώσεις στη Ρωσία
© EPA/ MAXIM SHIPENKOV
rosia2
Αντιδράσεις στη Ρωσία για την επιστράτευση
© EPA/ANATOLY MALTSEV
Διαδηλώσεις στη Ρωσία
© EPA/ANATOLY MALTSEV

«Όλοι φοβούνται. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να χρειαστεί να πυροβολήσω. Αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να βγω κανείς έξω τώρα, διαφορετικά θα είχε πολύ περισσότερο κόσμο», είπε ένας διαδηλωτής στην Αγία Πετρούπολη, ο φοιτητής Βασίλι Φεντόροφ.

Ο 60χρονος Αλεξέι Ζαβάρσκι εξέφρασε τη θλίψη του για την άμεση επέμβαση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις. «Ήρθα να συμμετάσχω, αλλά φαίνεται ότι έχουν ήδη συλλάβει τους περισσότερους», είπε, πριν προσθέσει: «Δεν ξέρω πού οδηγούμαστε, αυτό το καθεστώς έχει υπογράψει τη θανατική του ποινή, καταστρέφει τη νεολαία».

«Γιατί να υπηρετείτε τον Πούτιν; Έναν άνθρωπο που κάθεται στον θρόνο του είκοσι χρόνια!» φώναξε ένας άλλος διαδηλωτής προς την κατεύθυνση των αστυνομικών δυνάμεων.

«Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου, που είναι 25 ετών και έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία. Μπορεί να κληθεί», τόνισε η Οκσάνα Σιντορένκο, φοιτήτρια. «Γιατί αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μου;», διερωτήθηκε.

Επιστράτευση στη Ρωσία - Ουρές στα σύνορα 

Την ίδια ώρα, μεγάλο είναι το κύμα εξόδου από τη Ρωσία προς Γεωργία και Φινλανδία, καθώς νεαροί Ρώσοι που αρνούνται να πολεμήσουν έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα. Προβληματισμένοι είναι οι Γεωργιανοί, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, καθώς οι ροές Ρώσων μεταναστών είναι μεγάλες.

Η κυκλοφορία των οχημάτων που φτάνουν στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η φινλανδική συνοριοφυλακή, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική Ρωσία μετά την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικής επιστράτευσης εφέδρων, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άντι Καϊκόνεν.

Ωστόσο χθες ο αριθμός των ανθρώπων που διέρχονταν από τα σύνορα ήταν χαμηλότερος από αυτόν του σαββατοκύριακου, διευκρίνισε ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της φινλανδικής συνοριοφυλακής Μάτι Πιτκανιίτι.

Συνολικά 4.824 Ρώσοι έφτασαν στην Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων χθες, σημειώνοντας αύξηση από τους 3.133 που ήταν πριν από μια εβδομάδα.

Η συνοριοφρουρά βρίσκεται σε ετοιμότητα σε εννέα σημεία ελέγχου, σημείωσε εξάλλου ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Η χώρα, η οποία αντιμετώπισε πολλές διελεύσεις Ρώσων το καλοκαίρι, ήδη μείωσε στο ένα δέκατο τον αριθμό των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) που χορηγεί σε Ρώσους, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο σήμερα είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία και επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της Ρώσοι πολίτες που έχουν βίζες της ζώνης Σένγκεν, μετά την απόφαση της Πολωνίας και των τριών χωρών της Βαλτικής στις αρχές του μήνα να εμποδίσουν την είσοδο μεγάλου μέρους των Ρώσων πολιτών.

Θέλοντας και αυτή να σκληρύνει τη γραμμή της, η φινλανδική κυβέρνηση «αποφάσισε να προετοιμάσει μια εθνική λύση (...) για το πώς να περιορίσει ή να εμποδίσει τελείως την τουριστική αυτή κίνηση» Ρώσων, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

Τα μέτρα αυτά «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέα νομοθεσία, η οποία θα υιοθετηθεί πολύ γρήγορα, ή μια ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας», διευκρίνισε.

«Η Φινλανδία δεν θέλει πλέον να είναι μια χώρα διέλευσης για (αυτούς που έχουν) βίζα Σένγκεν η οποία έχει εκδοθεί από άλλες χώρες. Θέλουμε εφεξής να θέσουμε αυτού του είδους τις διελεύσεις υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Το Ελσίνκι ζητεί μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση επί του ζητήματος αυτού, αλλά «δεν μπορεί να είναι βέβαιο ότι αυτή θα έρθει γρήγορα», κατέληξε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Ilta-Sanomat χθες, περίπου το 70% των Φινλανδών θέλει να δει να παύει η χορήγηση τουριστικών θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους.

Ρωσία - «Φωτιά» στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων 

Σημειώνεται επίσης ότι η ανακοίνωση του Βλάντιμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση «εκτίναξε» στα ύψη τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στις πτήσεις Μόσχα-Βελιγράδι. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το φθηνότερο εισιτήριο απλής μετάβασης για τις 22 Σεπτεμβρίου κοστίζει 3,300 δολάρια ενώ για την επόμενη πτήση, μία ημέρα αργότερα, η τιμή της πρώτης θέσης φτάνει μέχρι και τα 5,600 δολάρια.

Η ζήτηση είναι μεγάλη και στην ιστοσελίδα των σερβικών αερογραμμών «AirSebia» αναφέρεται ότι έχουν μείνει μόνο λίγα εισιτήρια για τις 29 Σεπτεμβρίου και τις 9 Οκτωβρίου.

Εκτός από τον σερβικό αερομεταφορέα πτήσεις από την Μόσχα για το Βελιγράδι πραγματοποιούν επίσης η Turkish Airlines και η εταιρία Fly Dubai. Οι υπήκοοι της Ρωσίας δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην Σερβία, γι’ αυτό και την επιλέγουν για τελικό προορισμό.

Ρωσία - Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά μία δίκαιη τιμωρία

Μιλώντας χθες στον ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ξεκαθάρισε πως επιδιώκει εξ’ ονόματος της χώρας του «δίκαιη τιμωρία» της Ρωσίας για τον πόλεμο, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία, η Ευρώπη, ο κόσμος θέλουν ειρήνη, αλλά βλέπουμε ποιος είναι ο μόνος που θέλει πόλεμο». Ας μην επιτρέψουμε να μας επιβληθεί, παρά το ότι είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, πρόσθεσε εννοώντας προφανώς τη Ρωσία, ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο οποίος επισήμανε ακόμη πως «δεν προκαλέσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο, πραγματοποιήσαμε 88 γύρους συνομιλιών με διάφορες μορφές για να τον αποτρέψουμε».

Η πρώτη μορφή «τιμωρίας», πάντως, και πολύ πριν την τελική έκβαση του πολέμου, έρχεται στα τέλη της εβδομάδας με την μορφή κυρώσεων, αφού συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι Υπουργοί Εξωτερικών τη ΕΕ, για να επεξεργαστούν σε ένα πρώτο επίπεδο τις προτεινόμενες, νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία», υπογράμμισε.

Ουκρανία: Υπάρχει «σχέδιο ανατροπής του Πούτιν» από Ρώσους

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, μέλη της ρωσικής ελίτ θέλουν να «ρίξουν» τον Πούτιν

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, παρουσίασε σενάριο πτώσης του Πουτιν από την εξουσία της Ρωσίας.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της υπηρεσίας στο Facebook, στη Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται μια ομάδα ισχυρών προσωπικοτήτων της Ρωσίας, προερχόμενων από την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ της χώρας, η οποία έχει σαν στόχο να καθαιρέσει τον Πούτιν «το συντομότερο δυνατό» και να ανακτήσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση, οι οποίοι καταστράφηκαν λόγω των κυρώσεων που επέφερε η εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Υπηρεσία του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, θέλουν τη ρωσική ελίτ να έχει ήδη βρει και τον διάδοχο του Πούτιν στην εξουσία, στο πρόσωπο του διευθυντή της FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοβ, ο οποίος φέρεται «να έχει πέσει στη δυσμένεια του Ρώσου προέδρου εξαιτίας των λανθασμένων εκτιμήσεων που έχει κάνει για την κατάσταση του πληθυσμού και τη δυναμική του στρατού της Ουκρανίας».

«Οι πληροφορίες προήλθαν από τη ρωσική πλευρά. Πιθανώς, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ηγεσία της FSB προσπαθεί να αποδυναμώσει την επιρροή του Καντίροφ» συμπλήρωσε η υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, «οι Ρώσοι στέλνουν νέα ομάδα μισθοφόρων τρομοκρατών, με στόχο να εξαλείψουν την ηγεσία της χώρας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.