Κοσμος

Το «κατηγορώ» Ζελένσκι στη Ρωσία - Ζήτησε να συσταθεί ειδικό δικαστήριο (βίντεο)

Η ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA

Ο Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ζήτησε την τιμωρία της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλαγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας προτείνει ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε την Τετάρτη, απευθυνόμενος στην 77η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) τη «δίκαιη τιμωρία» της Ρωσίας, καταγγέλλοντας την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα του και αξιώνοντας να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο.

«Διαπράχθηκε έγκλημα σε βάρος της Ουκρανίας και απαιτούμε δίκαιη τιμωρία» της Ρωσίας, είπε ο κ. Ζελένσκι στη μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση.

Καθώς δεν πήγε στη Νέα Υόρκη, έλαβε άδεια κατ’ εξαίρεση να απευθύνει την ομιλία του μέσω βίντεο. Επευφημούμενος από ορισμένους από τους παρόντες -η αντιπροσωπεία της Ρωσίας παρέμεινε καθισμένη και απαθής- ο κ. Ζελένσκι καταφέρθηκε με μεγάλη σφοδρότητα εναντίον της Μόσχας. «Δεν θα αφήσουμε αυτή την οντότητα να μας νικήσει», ξεκαθάρισε, φορώντας -όπως συνήθως- ένα χακί μπλουζάκι. Και επανέλαβε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο που θα «δικάσει» τη Ρωσία για «το έγκλημα της επίθεσης εναντίον του κράτους μας».

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι ουδέτερη»

Αφού πρόφερε τη λέξη «τιμωρία» τουλάχιστον 15 φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ ουδέτερη: «Όσοι μιλούν για ουδετερότητα, όταν οι ανθρώπινες αξίες και η ειρήνη δέχονται επίθεση, εννοούν κάτι άλλο».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε, επίσης, να δημιουργηθεί ειδικό διεθνές ταμείο για να δοθούν πολεμικές αποζημιώσεις στο Κίεβο, ενώ έκρινε πως η Ρωσία πρέπει να στερηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

LIVE: Ukraine's President Zelenskyy addresses the United Nations General Assembly — 9/21/22

Επίθεση Τζο Μπάιντεν στη Ρωσία από το βήμα του ΟΗΕ - Ζήτησε αλλαγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας

«Δεν είμαστε παθητικοί μάρτυρες της ιστορίας. Είμαστε οι συγγραφείς της ιστορίας. Μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε» ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη στην ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στις απειλές του Πούτιν για τα πυρηνικά ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι σε μια σύγκρουση με ατομικές βόμβες δεν μπορεί να υπάρξει νικητής.

«Είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει να εξαπολυθεί» ξεκαθάρισε. Και πρόσθεσε ότι οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

Όπως είπε, ο συγκεκριμένος Χάρτης βασίζεται στη «σαφή απαγόρευση της κτήσης με τη βία εδαφών γειτονικής χώρας», σημειώνοντας ότι ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος απειλεί το δικαίωμα ύπαρξης της Ουκρανίας ως κράτος.

President Joe Biden UN General Assembly Full Speech

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι έχει φθάσει η ώρα ώστε να υπάρξουν αλλαγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε «να αυξηθεί ο αριθμός των μελών, μονίμων και μη» του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να μπορούν να εκπροσωπούνται χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Το συγκεκριμένο όργανο του ΟΗΕ έχει επί του παρόντος πέντε μόνιμα μέλη: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Ο Τζο Μπάιντεν, αφού επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα, έστειλε «μήνυμα φιλίας» προς την Κίνα.

«Επιτρέψτε μου να μιλήσω ευθέως. Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν σύγκρουση. Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν ψυχρό πόλεμο (με την Κίνα)» τόνισε, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η αμερικανική θέση για την Ταϊβάν, ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα που προκαλεί εντάσεις με το Πεκίνο, δεν έχει αλλάξει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.