Κοσμος

Πώς αντιδρούν οι ευρωπαϊκές χώρες στη μερική επιστράτευση στη Ρωσία - Τι περιμένουν και τι φοβούνται

Από την ανησυχία στην αυξημένη επιφυλακή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
300.000 στρατιώτες σχεδιάζει να συγκεντρώσει η Ρωσία με τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν
300.000 στρατιώτες σχεδιάζει να συγκεντρώσει η Ρωσία με τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν © Pixabay

Η μερική επιστράτευση στη Ρωσία και οι πρώτες αντιδράσεις στην Ευρώπη μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Γερμανία θεωρεί ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν είναι επιτυχής, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Πούτιν για μερική επιστράτευση.

«Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν έχει στεφθεί με επιτυχία» επεσήμανε ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, την ώρα που οι πρώτες εικόνες από την αντεπίθεση των Ουκράνων στο Λουχάνσκ δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να υπερασπίζεται τον εαυτό της αποτελεσματικά «χάρη στη μαζική στήριξη (…) πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Γερμανία».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην περιοχή του Ντομπάς στην Ανατολική Ουκρανία, που θέλουν να πραγματοποιήσουν οι αυτονομιστές, δεν θα αναγνωριστούν ποτέ.

Λίγο νωρίτερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επέκρινε το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που προβλέπει μερική επιστράτευση, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «σοβαρό και κακό βήμα».

«Με τη μερική επιστράτευση η Ρωσία ακολουθεί μια πολιτική κλιμάκωσης αυτού του επιθετικού πολέμου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Πρόκειται για ένα σοβαρό και κακό βήμα το οποίο καταδικάζουμε έντονα» αντέδρασε στο Twitter ο Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Αντιδράσεις στην Ολλανδία για τη μερική επιστράτευση στην Ουκρανία

Από τη μεριά του ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός στην Ολλανδία, εκτιμά ότι η απόφαση αυτή της Μόσχας αποτελεί ένδειξη του πανικού που επικρατεί στο Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση.

«Η επιστράτευση, το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ, όλα είναι ενδείξεις πανικού. Η ρητορική του (σ.σ. του Πούτιν) για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν μας επηρεάζει» δήλωσε ο Ρούτε, μιλώντας στο ολλανδικό δίκτυο NOS. Και πρόσθεσε: «Όλα αποτελούν μέρος της ρητορικής που γνωρίζουμε. Θα συνιστούσα να παραμείνουμε ψύχραιμοι».

Vladimir Putin calls up 300,000 extra troops and warns the West against 'nuclear blackmail'

Έντονη ανησυχία στην Πολωνία μετά τη γενική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν

Ωστόσο, ο Ματέους Μοραβιέτσκι, πρωθυπουργός στην Πολωνία, ήταν πιο σκληρός, εκτιμώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας, ώστε το ΝΑΤΟ να στηρίξει την Ουκρανία ακόμη περισσότερο, προκειμένου να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της» υπογράμμισε, καλώντας τη Δύση να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο.

«Οι πληροφορίες περί μερικής επιστράτευσης επιβεβαιώθηκαν, η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αρπάξει μέρος του εδάφους της. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό» ξεκαθάρισε ο Μοραβιέτσκι στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων του πολωνικού στρατού με βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η γενική επιστράτευση στη Ρωσία ανησυχεί Φινλανδία και Λιθουανία

Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική της Ρωσία, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε σήμερα μερική επιστράτευση, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντιι Καϊκόνεν.

«Σχετικά με τις περιοχές γύρω από τη Φινλανδία, μπορώ να πω ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι σταθερή και ήρεμη» επεσήμανε ο Καϊκόνεν. Και ξεκαθάρισε: «Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι καλά προετοιμασμένες και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι αύξησε την ετοιμότητα των μονάδων άμεσης αντίδρασης του στρατού της «προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πρόκληση από τη ρωσική πλευρά», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Αρβίντας Ανουσάουσκας.

«Καθώς η μερική επιστράτευση της Ρωσίας αφορά και την περιοχή του Καλίνινγκραντ, η Λιθουανία δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί» πρόσθεσε.

Η Λετονία δεν θα δεχτεί Ρώσους που προσπαθούν να αποφύγουν τη μερική επιστράτευση

Με τις αναφορές για κύμα φυγής των Ρώσων με εισιτήρια χωρίς επιστροφή να πληθαίνουν, η Λετονία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν πολίτη από τη Ρωσία, ο οποίος θα επιχειρήσει να αποφύγει τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ειδικότερα, η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.