- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Νεκρός από την πείνα ένας άνθρωπος κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα - Η ανακοίνωση μη κυβερνητικών οργανώσεων
Κάθε 4 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στον κόσμο από την πείνα. Περισσότερες από διακόσιες μη κυβερνητικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες της υφηλίου, που συναντώνται από σήμερα στη Νέα Υόρκη κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, «να ενεργήσουν για να σταματήσουν την παγκόσμια κρίση πείνας».
Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις από 75 χώρες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την έκρηξη του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα και για να κάνουν συστάσεις, την ώρα που 345 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από οξεία πείνα, αριθμός που έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019. Η ανοιχτή επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την έναρξη σήμερα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου μεγάλος αριθμός πολιτικών ηγετών, αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών συναντάται για μια εβδομάδα κατά την, όπως θεωρείται, πιο σημαντική διπλωματική σύνοδο στον κόσμο.
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι με όλη αυτήν την αγροτική τεχνολογία (...) σήμερα, μιλάμε ακόμη για πείνα τον 21ο αιώνα» δήλωσε ο Μοχάνα Άχμεντ Άλι Ελτζαμπάλι του Συνδέσμου Οικογενειακής Φροντίδας της Υεμένης (Yemen Family Care Association), που ήταν μια από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που υπογράφουν την ανοιχτή αυτή επιστολή. «Δεν πρόκειται μόνον για μια χώρα ή μια ήπειρο και η πείνα έχει πάντα μόνο μία αιτία. Αυτή είναι η αδικία ολόκληρης της ανθρωπότητας», υπογράμμισε.
ΟΗΕ: Ξεκινά σήμερα η Γενική Συνέλευση - Οι προκλήσεις σήμερα
Επί σχεδόν μία εβδομάδα περίπου 150 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο θα πάρουν τον λόγο και θα απευθυνθούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία έπειτα από δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί κανονικά με φυσική παρουσία. Παραδοσιακά κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης εκφωνεί την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος, η χώρα του οποίου φιλοξενεί το διπλωματικό αυτό γεγονός στην έδρα του ΟΗΕ. Όμως φέτος εκτάκτως ο Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει την ομιλία του αύριο Τετάρτη, καθώς χθες παρέστη στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Λονδίνο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με την ομιλία του για την έναρξη της 77ης Γενικής Συνέλευσης «δεν θα εξωραΐσει τα πράγματα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.«Συναντιόμαστε σε μια περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο», υπογράμμισε χθες Δευτέρα ο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για «συγκρούσεις και κλιματικές καταστροφές», «δυσπιστία και διχασμό», «φτώχεια, ανισότητα και διακρίσεις».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της διπλωματικής εβδομάδας, με τον Ουκρανο πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφωνεί ομιλία μέσω βίντεο –αφού του παραχωρήθηκε ειδική άδεια—και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Όμως οι χώρες του νότιου ημισφαιρίου ενοχλούνται ολοένα και περισσότεροι που οι Δυτικοί επικεντρώνουν την προσοχή τους αποκλειστικά στην Ουκρανία. «Δεν θέλουμε απλώς να μιλήσουμε για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Θέλουμε να τερματιστούν οι συγκρούσεις στο Τιγκράι (σ.σ. στην Αιθιοπία), θέλουμε να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Συρία, θέλουμε να τερματιστούν οι συγκρούσεις οπουδήποτε ξεσπούν σε όλο τον κόσμο», τόνισε χθες Δευτέρα η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος Μία Μότλεϊ.
Σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στις ανησυχίες κάποιων χωρών Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διοργανώνουν σήμερα συνέδριο υψηλού επίπεδου για την επισιτιστική ασφάλεια, η οποία επιδεινώθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα οι φτωχές χώρες, που επηρεάζονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την οποία ευθύνονται λιγότερο, προσπαθούν οι πιο πλούσιες χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την παροχή οικονομικής βοήθειας.
Δύο μήνες πριν τη διάσκεψη για το Κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, ο Γκουτέρες θα αναφερθεί στην κλιματική κρίση στην εναρκτήρια ομιλία του, καθώς έχει αναγάγει τη μάχη για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου σε μία από τις προτεραιότητές του. Σήμερα πρόκειται να ανεβούν στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί θα βρεθεί επίσης στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση, με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του να είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ο Ραϊσί θα συναντηθεί σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έχει προσπαθήσει επανειλημμένα σε τηλεφωνικές τους επικοινωνίες να τον ενθαρρύνει να δεχθεί τους όρους που θέτουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να αναβιώσει η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.