- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ανάλυση: Γιατί Κίνα και Ινδία «αδειάζουν» τον Πούτιν
Ο Σι και ο Μόντι «δεν στέκονται στο πλευρό» του ηγέτη του Κρεμλίνου
FT: Γιατί Κίνα και Ινδία αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στον Πούτιν
Οι δημόσιες νουθεσίες προς τον Πούτιν από την Κίνα και την Ινδία για την εισβολή του στην Ουκρανία σηματοδοτούν μια αλλαγή στην παγκόσμια αντίληψη για τον πόλεμο, σημειώνουν σε ανάλυση τους οι Financial Times.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι είπε στον Πούτιν ότι «η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου». Ο Ρώσος ηγέτης απάντησε στον ομόλογό του: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το σταματήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό», ενώ αναφέρθηκε σε «ανησυχίες που εκφράζετε συνεχώς». Νωρίτερα ο Πούτιν, στη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο, είχε αναγνωρίσει και τις «ανησυχίες» του Σι Τζινπίνγκ για τον πόλεμο.
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πάντως ότι ενώ το μήνυμα μπορεί να είναι σαφές, ούτε ο Σι ούτε ο Μόντι αναφέρθηκαν απευθείας στην Ουκρανία ούτε εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Κίεβο. Και οι δύο άλλωστε έχουν αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικών αγαθών ενέργειας και συνέχισαν τις συναλλαγές με τη Μόσχα από τότε που ξεκίνησε η εισβολή πριν από σχεδόν επτά μήνες. «Η δήλωση του Μόντι πέτυχε αυτό που ήθελε να πετύχει: να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση ότι δεν στέκεται στο πλευρό του Πούτιν», δήλωσε ο Σουσάντ Σινγκ, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Ερευνών Πολιτικής στο Νέο Δελχί.
Γιατί κριτικάρουν τη Ρωσία;
Όσα διημείφθησαν στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη δημόσια αναγνώριση της ανησυχίας για τον πόλεμο από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.
Αν και η Κίνα επωφελήθηκε από τις χαμηλότερες τιμές για να αυξήσει τις αγορές ρωσικών αγαθών, ο κίνδυνος δευτερογενών κυρώσεων από τις ΗΠΑ σημαίνει ότι οι εταιρείες της παραμένουν επιφυλακτικές στο να καλύψουν το κενό που άφησαν οι κυρώσεις στον αμυντικό και τεχνολογικό τομέα της Ρωσίας.
Η προφανής αποδοκιμασία της Κίνας και της Ινδίας αποτελεί πιθανό εμπόδιο στον στόχο του Πούτιν να εμβαθύνει τους δεσμούς με μη δυτικές χώρες, σημειώνουν οι FT. Μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση, ο Πούτιν σε ομιλία του είπε ότι χώρες όπως η Κίνα μπόρεσαν να αναπληρώσουν τις χαμένες εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με την Ευρώπη.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έγραψε στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche ότι οι πρόσφατες νίκες της Ουκρανίας στο πεδίο των μαχών εξέθεσαν τις αδυναμίες και την έλλειψη κινήτρου των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτά τα γεγονότα «δείχνουν ότι ακόμα κι αν η Ουκρανία δεν έχει κερδίσει ακόμη τον πόλεμο, η Ρωσία χωρίς αμφιβολία τον χάνει», πρόσθεσε. Αν και ο κ. Μπορέλ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει, σημείωσε ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια ειρηνευτική διαδικασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.