- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Βρετανός υπήκοος που προχώρησε σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία της συζύγου του δικάζεται στην Κύπρο. Η συζήτηση για την ευθανασία
Ένας Βρετανός συνταξιούχος που κατηγορείται στην Κύπρο για την εκ προμελέτης δολοφονία της ετοιμοθάνατης συζύγου του θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου.
Ο Ντέιβιντ Χάντερ πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου της Πάφου σήμερα, σχεδόν εννέα μήνες μετά την παραδοχή του ότι έπνιξε μέχρι θανάτου την 75χρονη σύζυγό του, Τζάνις.
«Είναι 76 ετών και επιθυμεί απεγνωσμένα να εκδικαστεί η υπόθεση», δήλωσε ο Michael Polak, δικηγόρος στην ομάδα νομικής βοήθειας Justice Abroad με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Βρίσκεται υπό κράτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι σαφές, μετά από επίσκεψή του στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας, ότι αγωνιά πολύ για την εκδίκαση της υπόθεσης».
Ενώ είχε αναβληθεί από τριμελές δικαστήριο τον Ιούνιο, η δικαστική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει με την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας.
Ο πρώην ανθρακωρύχος που, όπως αναφέρει ο Guardian, μοιράζεται ένα κελί με άλλους 11 άνδρες σε μια υπερπλήρη φυλακή, αντιμετωπίζει την προοπτική να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα κάγκελα, αν κριθεί ένοχος.
Είχαν εγκατασταθεί στην Κύπρο για τη συνταξιοδότησή τους - Στο πλευρό του πατέρα της η κόρη του ζευγαριού
Το ζευγάρι, που ήταν μαζί από τα χρόνια της εφηβείας τους, εγκαταστάθηκε στην Κύπρο για να ζήσει, όπως ήλπιζαν, μια ονειρεμένη ζωή συνταξιοδότησης στο εξωτερικό.
Αλλά ενόψει των Χριστουγέννων πέρυσι - φοβούμενη ότι θα είχε την ίδια μοίρα με την αδελφή της, η οποία είχε υποστεί έναν αγωνιώδη θάνατο από την ίδια ασθένεια - η Τζανίς φέρεται να άρχισε να παρακαλεί τον σύζυγό της να βάλει τέλος στη ζωή της, καθώς η υγεία της επιδεινωνόταν λόγω της λευχαιμίας με την οποία είχε διαγνωστεί το 2016.
Ο Χάντερ λέει ότι τελικά βρήκε τη δύναμη να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της τη νύχτα της 18ης Δεκεμβρίου, καθώς εκείνη καθόταν στην αγαπημένη της πολυθρόνα στο καθιστικό της μεζονέτας που νοίκιαζαν στην Τρεμιθούσα, ένα χωριό έξω από την Πάφο. Στη συνέχεια επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του παίρνοντας υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων χαπιών.
Η κόρη του ζευγαριού, Λέσλι Κόθορν, 49 ετών, δήλωσε ότι ήταν ζωτικής σημασίας ο πατέρας της να επιστρέψει στο σπίτι του, όπου θα μπορούσε να αρχίσει να πενθεί σωστά τη μητέρα της και να τον φροντίζουν.
«Μπορώ να σας πω ότι είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση», δήλωσε η κόρη του, η οποία στάθηκε στο πλευρό του πατέρα της από τη στιγμή που έμαθε ότι έβαλε τέλος στον «τρομερό πόνο και τη δυστυχία» της μητέρας της. «Η ψυχική του υγεία είναι ίσως η χειρότερη που έχει υπάρξει ποτέ».
Το δικαστήριο της Πάφου απέχει λιγότερο από τρία μίλια από την Τρεμιθούσα, όπου είναι θαμμένη η Τζανίς. Ο Χάντερ έχει επανειλημμένα εκφράσει την απογοήτευσή του και την αναστάτωσή του για το γεγονός ότι δεν του έχει επιτραπεί να επισκεφθεί τον τάφο της συζύγου του.
Άνοιξε η συζήτηση για την ευθανασία στην Κύπρο
Η ευθανασία είναι παράνομη στην Κύπρο. Το θέμα θεωρείται εδώ και καιρό ταμπού, με το κοινοβούλιο να έχει μόλις πρόσφατα αρχίσει να συζητά αν θα πρέπει να νομιμοποιηθεί.
Μια έκκληση για να μειωθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρώπης, απορρίφθηκε από τον γενικό εισαγγελέα του νησιού.
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, δήλωσε στον Guardian ότι η δολοφονία από οίκτο ανέδειξε πόσο μακριά παραμένει η Κύπρος από την υπόλοιπη ΕΕ στο θέμα του θανάτου με αξιοπρέπεια.
«Οι νόμοι της Κύπρου δεν προβλέπουν την ευθανασία και αυτό σαφώς πρέπει να τροποποιηθεί», δήλωσε ο κορυφαίος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος διεκδικεί την εκλογή του Φεβρουαρίου ως ανεξάρτητος.
«Η κοινωνία έχει προχωρήσει στο σημείο να αποδεχθεί ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία θα πρέπει να επιτρέπεται υπό ορισμένες συνθήκες. Εξάλλου, οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη ζωή, αλλά έχουν επίσης δικαίωμα σε θάνατο με αξιοπρέπεια».
Οι αστυνομικοί έσπευσαν στη μεζονέτα αφού ειδοποιήθηκαν από τον αδελφό του Χάντερ, ο οποίος είχε και ο ίδιος κληθεί από τον συνταξιούχο πριν από τη δική του απόπειρα αυτοκτονίας.
Υπό συνθήκες που προκάλεσαν περαιτέρω ερωτήματα, ο Βρετανός ανακρίθηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή διερμηνέα, λίγα λεπτά πριν μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να του κάνουν πλύση στομάχου. Στη συνέχεια πέρασε 10 ημέρες σε ψυχιατρική κλινική στη Λευκωσία πριν εισαχθεί στη φυλακή.
Ο Πόλακ, ο οποίος συντονίζει την ομάδα υπεράσπισης του Χάντερ, δήλωσε: «Ο κ. Χάντερ είναι ο μόνος που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του: "Πρόκειται για μια ιστορική υπόθεση, διότι είναι η πρώτη που αφορά ευθανασία στην Κύπρο. Ο Ντέιβιντ είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Μιλάει συνεχώς για το πώς αυτός και η Τζανίς έκαναν τα πάντα μαζί και για τον πόνο που ένιωθε. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον να του ασκηθεί δίωξη για φόνο».