Κοσμος

Σπάνιο ψηφιδωτό της Βυζαντινής περιόδου ανακαλύφθηκε τυχαία στη Γάζα (εικόνες)

Την ώρα που αγρότης έσκαβε το χωράφι για να φυτέψει μια ελιά

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στη Λωρίδα της Γάζας ψηφιδωτό από την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήρθε στο φως. Το ανακάλυψε αγρότης που έσκαβε το χωράφι του.

Βυζαντινό ψηφιδωτό έφερε στην επιφάνεια αγρότης στην Παλαιστίνη, ο οποίος εκτελούσε εργασίες στο χωράφι του. Το ψηφιδωτό εντοπίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως μετέδωσε το BBC, ο αγρότης Salman al-Nabahin, μαζί με τον γιο του, άνοιξαν έναν λάκκο για να φυτέψουν μια ελιά.

Με έκπληξη τους αντίκρισαν πολύχρωμα πουλιά και ζώα, τα οποία αποτελούσαν τμήμα του βυζαντινού ψηφιδωτού. Σε δηλώσεις του στο Reuters ο αγρότης είπε ότι κατάλαβε πως το μωσαϊκό ανήκει στη βυζαντινή περίοδο μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο Ίντερνετ. «Είναι ένας θησαυρός και αποτελεί κληρονομιά της Παλαιστίνης» τόνισε.

Γιατί είναι σημαντικό το ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε στην Παλαιστίνη - Τι λένε οι ειδικοί

Ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν βρεθεί στη Λωρίδα της Γάζας. «Πρόκειται για το πιο όμορφο ψηφιδωτό, που έχει ανακαλυφθεί στη Γάζα, τόσο από την ποιότητα της αναπαράστασης (ευκρίνεια, χρώματα) όσο και από την πολυπλοκότητα της γεωμετρίας» εξηγεί ο Γάλλος αρχαιολόγος René Elter. 

Το Υπουργείο Τουρισμού της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι έχει καλέσει ξένους αρχαιολόγους για να ολοκληρώσουν την ανασκαφή.