Κοσμος

Η «Μαντόνα της Ρωσίας» καταδικάζει τον πόλεμο του Πούτιν

Γιατί ζήτησε να την χαρακτηρίσουν «ξένο πράκτορα»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Άλα Πουγκάτσεβα, εθνική σταρ της Ρωσίας, ζήτησε από τις ρωσικές Αρχές να την κηρύξουν «ξένο πράκτορα».

Μια από τις πιο δημοφιλείς τραγουδίστριες της Ρωσίας, η Άλα Πουγκάτσεβα, γνωστή και ως «Μαντόνα της Ρωσίας», κάλεσε τις ρωσικές αρχές να την κηρύξουν «ξένη πράκτορα», σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον φιλειρηνιστή σύζυγό της Μαξίμ Γκάλκιν.

Αστέρι της σόουμπιζ κι αυτός, χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» την Παρασκευή, αφού καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Πουγκάτσεβα αποκάλεσε τον σύζυγό της «έναν αληθινό άφθαρτο Ρώσο πατριώτη, που θέλει... να σταματήσουν τα παλικάρια μας να πεθαίνουν για απατηλούς στόχους».

Όπως είπε, οι «απατηλοί στόχοι του Κρεμλίνου στην Ουκρανία καθιστούν τη χώρα μας παρία και τη ζωή των πολιτών μας εξαιρετικά δύσκολη».

Ο Γκάλκιν, κωμικός, τηλεπαρουσιαστής και τραγουδιστής, ήθελε «ευημερία για την πατρίδα του, ειρήνη, ελευθερία του λόγου», πρόσθεσε.

Ο χαρακτηρισμός «ξένος πράκτορας» έχει εφαρμοστεί από τη ρωσική κυβέρνηση σε διάφορους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, ομάδες εκστρατείας και άτομα που ασκούν ανοιχτή κριτική στις πολιτικές του Κρεμλίνου.

Η Άλα Πουγκάτσεβα είναι εδώ και δεκαετίες μία θρυλική προσωπικότητα της ρωσικής μουσικής. Πρώτα, στη Σοβιετική Ένωση, όπου ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του 1960- στη συνέχεια, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, στη Ρωσία.

Είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής και αξιοσέβαστη καλλιτέχνιδα, γεγονός που καθιστά τα δημόσια σχόλιά της σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία μεγάλη είδηση.

Ο ισχυρισμός της ότι «τα παλικάρια μας πεθαίνουν για απατηλούς στόχους που κάνουν τη χώρα μας παρία και τη ζωή των πολιτών μας εξαιρετικά δύσκολη» είναι πιθανό να εξοργίσει το Κρεμλίνο.

Μένει να δούμε αν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα στη ρωσική κοινή γνώμη σχετικά με αυτό που το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Πουγκάτσεβα και ο Γκάλκιν πήγαν στο Ισραήλ στα τέλη Μαρτίου, ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή και εκείνη επέστρεψε στη Ρωσία στα τέλη του περασμένου μήνα με τα παιδιά της.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε για τον Γκάλκιν: «οι δρόμοι μας έχουν σαφώς αποκλίνει - έχει κάνει πολύ κακές δηλώσεις».

Ο Γκάλκιν καταδίκασε τις φερόμενες φρικαλεότητες των ρωσικών στρατευμάτων και δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για την εισβολή στην Ουκρανία.