Κοσμος

Ανάλυση: Είναι πια η Ρωσία ο μικρός εταίρος της Κίνας; - Ο κλονισμός μιας παλιάς φιλίας

Οι φιλοφρονήσεις και ο πάγος ανάμεσα στους δύο εταίρους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σι Τζινπίνγκ - Βλαντιμίρ Πούτιν
Σι Τζινπίνγκ - Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτογραφία αρχείου) © EPA / YURI KOCHETKOV

Ρωσία και Κίνα: Οι σχέσεις Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ επτά μήνες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία

Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Περιφερειακής Διάσκεψης Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στη Σκαρμακάνδη του Ουζμπεκιστάν και παρά τις φιλοφρονήσεις μεταξύ των δύο εταίρων, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν περνούν την καλύτερη φάση τους.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχέδιο, έχει αποδυναμώσει τη χώρα. Το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί «σημαντικές απώλειες», ενώ οι δυτικές κυρώσεις ασκούν έντονη πίεση στην οικονομία. Στη σχέση Ρωσίας-Κίνας, αισθάνεται όλο και περισσότερο ότι η Ρωσία είναι ο μικρότερος εταίρος.

«Αγαπητέ μου παλιόφιλε!» λέγεται ότι αναφώνησε ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή τους, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εξαίρει τη «φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας» και τη «στρατηγική συνολική συνεργασία τους». Μάλιστα, στη συνάντησή τους, ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι η Κίνα έχει «απορίες και ανησυχίες» για την κατάσταση στην Ουκρανία

Η σύνοδος κορυφής στην οποία παρευρίσκονται Πούτιν και Σι είναι μια συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ή SCO. Μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, τα μέλη περιλαμβάνουν τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ασίας -Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν- καθώς και την Ινδία και το Πακιστάν. Για τον πρόεδρο Πούτιν η εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία να αποδείξει ότι, παρά τις διεθνείς κυρώσεις και τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα εξακολουθεί να έχει ισχυρούς φίλους.

«Αλλά αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ολόκληρη η ισορροπία δυνάμεων στην SCO και στην Κεντρική Ασία αλλάζει και απομακρύνεται από τη Ρωσία», πιστεύει ο Σεργκέι Ρατζένκο, καθηγητής στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Johns Hopkins και συμπληρώνει: «Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά, οι χώρες της Κεντρικής Ασίας ακολουθούν τη δική τους πολιτική. Αυτό είναι πιο αισθητό με το Καζακστάν, το οποίο ήταν πολύ δυναμικό στις σχέσεις του με τη Ρωσία. Το Καζακστάν δεν ήταν τόσο υποστηρικτικό όσο ήλπιζε ο Πούτιν. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων».

Σι Τζινπίνγκ - Βλαντιμίρ Πούτιν: Η απουσία που «φούντωσε» τα σενάρια για ταραχή στις σχέσεις τους

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι Κινέζος πρόεδρος δεν συμμετείχε στο δείπνο με τον Ρώσο ομόλογό του, «φουντώνει» τα σενάρια για αποστάσεις της Κίνας έναντι της Ρωσίας. 

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δεν παρέστη στο δείπνο με τους ηγέτες 11 χωρών, λόγω των πολιτικών που ακολουθεί η κινεζική αντιπροσωπεία για τον κορωνοϊό. Ο Σι πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας. Ο Κινέζος πρόεδρος απουσίασε και από τις ομαδικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν οι ηγέτες των χωρών της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πήγαν στο δείπνο.

Μία πηγή της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν επιβεβαίωσε την απουσία του Σι και δήλωσε ότι η κινεζική αντιπροσωπεία επικαλέστηκε την πολιτική που εφαρμόζει για την COVID-19, δικαιολογώντας την απουσία του προέδρου Σι. Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο των Εξωτερικών δεν αντέδρασε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.