Κοσμος

Οι «ανησυχίες» της Κίνας για την Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν-Σι Τζίνπινγκ

Πρώτη δημόσια παραδοχή των διαφορών μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνάντηση Σι-Πούτιν: H Κίνα προτίθεται να διαδραματίσει τον ρόλο της «μεγάλης δύναμης» μαζί με την Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε τις κινεζικές «ανησυχίες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μετά την εισβολή.

Τα σχόλια του Πούτιν σε συνάντηση με τον Σι στο Ουζμπεκιστάν ήταν η πρώτη δημόσια παραδοχή των διαφορών μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζουν οι Financial Times. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με ένα βίντεο που κοινοποίησε το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι Zvezda. «Κατανοούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας σχετικά με αυτό. Κατά τη σημερινή συνάντηση, φυσικά θα εξηγήσουμε τη θέση μας».

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ είχαν σήμερα την πρώτη έπειτα από σχεδόν επτά μήνες μεταξύ τους συνάντηση στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που πραγματοποιείται εκεί το διήμερο 15 και 16 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή ηγετών από συνολικά περίπου 15 χώρες.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά οι ηγέτες Ρωσίας και Κίνας είχαν συναντηθεί δια ζώσης ήταν στο Πεκίνο τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  

Σι Τζινπίνγκ: Συνεργασία με Ρωσία γιαθετική ενέργεια στον κόσμο

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε σήμερα, απευθυνόμενος στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «Μίας Κίνας» («One China policy») ενάντια στις «προκλήσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών στα στενά της Ταϊβάν. Ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε, επίσης, ότι εκτιμά την «ισορροπημένη στάση» που έχει κρατήσει η Κίνα στο ουκρανικό.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία. Κατανοούμε τα ερωτήματα και την ανησυχία τους σχετικά με αυτό το ζήτημα. Κατά τη σημερινή συνάντηση, φυσικά θα εξηγήσουμε τη θέση μας», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να «ενσταλάξει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν χαοτικό κόσμο», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Για τον Κινέζο ηγέτη, η σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης είναι μια ευκαιρία προκειμένου εκείνος να επιδείξει την επιρροή που συνεχίζει να ασκεί η Κίνα σε μεγάλο μέρος της υφηλίου.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα του Καζακστάν ο  Σι Τζίνπινγκ είπε ότι οι δυο χώρες θα πρέπει να πιέσουν από κοινού για μια νέα διεθνή τάξη που θα είναι πιο δίκαιη και ισορροπημένη η οποία δεν θα κυριαρχείται από τη Δύση. Ωστόσο, η Κίνα δεν θέλει να κάνει κάτι που θα τη φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τις ΗΠΑ για αυτό και το Πεκίνο έχει φροντίσει  από την έναρξη του πολέμου να μην προκαλέσει και γίνει αντικείμενο αμερικανικών κυρώσεων ούτε έχει βοηθήσει τη Ρωσία ενεργά στον πόλεμο αν και αυξάνει το διμερές εμπόριο με τη Μόσχα. Για αυτό όπως λένε οι αναλυτές ο Σι πρέπει να κρατήσει πολύ λεπτές τις ισορροπίες.

Με αυτό το ταξίδι ο Σι επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή, αφού δεν είχε βγει εκτός Κίνας από την έναρξη της πανδημίας, εδώ και σχεδόν 1.000 ημέρες δηλαδή. Ήταν επίσης ο μόνος ηγέτης της ομάδας των χωρών της G20 που απέφυγε να ταξιδέψει εκτός της χώρας του από τότε που ξεκίνησε το πρώτο lockdown στον κόσμο για τον Covid τον Ιανουάριο του 2020. Εκτός από μια επίσκεψη στην κινεζική επικράτεια του Χονγκ Κονγκ τον Ιούλιο, ο Σι παρέμεινε στη χώρα με την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων για περίπου 970 ημέρες.

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Πριν λίγες μέρες εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολούθησε τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγονται εδώ και μία εβδομάδα στη ρωσική Απω Ανατολή, με τη συμμετοχή στρατευμάτων από την Κίνα και άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, τα γυμνάσια διαμηνύουν ότι Μόσχα και Πεκίνο εννοούν να συσφίγξουν περαιτέρω το ενιαίο μέτωπο έναντι της Ουάσιγκτον, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στα Στενά της Ταϊβάν. Η Κίνα έστειλε στα γυμνάσια περισσότερους από 2.000 στρατιώτες, 300 στρατιωτικά οχήματα, 21 μαχητικά αεροσκάφη και τρία πολεμικά πλοία. Συμμετοχή στις ασκήσεις Vostok 2022 είχαν επίσης η Ινδία, το Λάος, η Μογγολία, η Νικαράγουα και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.