Κοσμος

Το Facebook «μάρτυρας» εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας στη Μιανμάρ

Παρέδωσε «εκατομμύρια στοιχεία» - Η δίωξη κατά της χούντας από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδήλωση στη Μιανμάρ
Διαδήλωση στη Μιανμάρ © EPA

OHE-Μιανμάρ: Το Facebook παρέδωσε εκατομμύρια στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν ισχυρισμούς για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας.

Ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών του ΟΗΕ στη Μιανμάρ, δήλωσε χθες ότι το Facebook παρέδωσε εκατομμύρια στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν ισχυρισμούς για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας.

Ο Ανεξάρτητος Ερευνητικός Μηχανισμός για τη Μιανμάρ (IIMM) έχει ως σκοπό την κατάρτιση φακέλων για την ποινική δίωξη εγκλημάτων σε εθνικά, περιφερειακά και διεθνή δικαστήρια, ενώ οργανώθηκε το 2018, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και άρχισε τη δράση του την επόμενη χρονιά.

«Το Facebook μοιράστηκε με το μηχανισμό εκατομμύρια στοιχεία από δίκτυα και λογαριασμούς που είχε κατεβάσει η εταιρία, καθώς είχε διαστρεβλωθεί η ταυτότητά τους», δήλωσε ο Νίκολας Κουμτζιάν επικεφαλής του μηχανισμού IIMM, στη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η Μιανμάρ βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ (ICJ) σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, εξαναγκάζοντας περισσότερους από 730.000 ανθρώπους να διαφύγουν στο γειτονικό Μπαγκλαντές.

Το Facebook, η μητρική εταιρία του οποίου, άλλαξε το όνομα της σε Meta Platforms Inc την προηγούμενη χρονιά, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την απόδοση ευθυνών σχετικά με τα εγκλήματα που έγιναν σε βάρος των Ροχίνγκια.

«(Εμείς) έχουμε προχωρήσει σε εθελοντικές και νόμιμες αποκαλύψεις στον Μηχανισμό Έρευνας του ΟΗΕ» που συγκεντρώνει στοιχεία για την υπόθεση της γενοκτονίας στο ICJ, ανέφερε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμά της, η Μιράντα Σίσονς, διευθύντρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Meta.

Το 2018, οι ερευνητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ είπαν ότι η αναφερόμενη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης διέδωσε μηνύματα μίσους, που πυροδότησαν την βία στη Μιανμάρ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.