Κοσμος

The Falling Man: 21 χρόνια μετά, η διασημότερη φωτογραφία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 συνεχίζει να σοκάρει

Για καιρό η ταυτότητα του άνδρα παρέμενε άγνωστη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

11η Σεπτεμβρίου 2001: 21 χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα - Η διάσημη φωτογραφία. 

Ο Richard Drew είναι ο φωτογράφος πίσω από τη φωτογραφία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που συγκλόνισε την ανθρωπότητα και συνεχίζει μέχρι σήμερα, 22 χρόνοα χρόνια μετά, να στοιχειώνει το μυαλό μας. Η λήψη του «The Falling Man» έγινε μόλις μερικά δευτερόλεπτα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στον Βόρειο Πύργο του World Trade Center και απεικονίζει την «έξοδο» ενός άνδρα –εκτιμάται ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι «βούτηξαν» στο κενό- από τους ουρανοξύστες που καταρρέουν φλεγόμενοι.

Ο Drew έστειλε την εικόνα στον κεντρικό υπολογιστή του AP. Το επόμενο πρωί, εμφανίστηκε στη σελίδα επτά των New York Times. Εμφανίστηκε σε εκατοντάδες εφημερίδες, σε όλη τη χώρα, σε όλο τον κόσμο.  Στις περισσότερες αμερικανικές εφημερίδες, η φωτογραφία που τράβηξε ο Ρίτσαρντ Ντρου του «Falling Man» δημοσιεύτηκε μία φορά μόνο και ποτέ ξανά. Έντυπα σε όλη τη χώρα, από τη Fort Worth Star-Telegram έως την Memphis Commercial Appeal και την The Denver Post, αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από κατηγορίες ότι εκμεταλλεύτηκαν τον θάνατο ενός ανθρώπου, του αφαίρεσαν την αξιοπρέπεια, εισέβαλαν στην ιδιωτική του ζωή και μετέτρεψαν την τραγωδία σαν να βλέπεις πορνογραφία. Οι περισσότερες επιστολές καταγγελίας ανέφεραν το προφανές: ότι κάποιος που είδε τη φωτογραφία έπρεπε να γνωρίζει ποιος ήταν.

Ποιος ήταν ο «The Falling Man»

Όσον αφορά στην ταυτότητα του «The Falling Man», αυτή παρέμεινε για καιρό άγνωστη. Ένας συντάκτης στην Toronto Globe and Mail ανέθεσε στον δημοσιογράφο Peter Cheney να λύσει το μυστήριο. Ο Cheney στην αρχή απελπίστηκε από την αποστολή του. Όλη η πόλη, άλλωστε, ήταν γεμάτη με φυλλάδια που απεικόνιζαν τα πρόσωπα των αγνοουμένων, των χαμένων και των νεκρών. Στη συνέχεια, έστειλε την ψηφιακή φωτογραφία σε ένα εργαστήριο που την καθάρισε και τη βελτίωσε. Τώρα προέκυψαν πληροφορίες: Του φάνηκε ότι ο άντρας πιθανότατα δεν ήταν μαύρος αλλά μελαχρινός, πιθανότατα Λατίνος. Είχε μούσι. Και το λευκό πουκάμισο που βγαίνει από το μαύρο παντελόνι του δεν ήταν πουκάμισο, αλλά μάλλον φαινόταν σαν χιτώνας κάποιου είδους, το είδος του ρούχου που φορά ένας εργαζόμενος στο εστιατόριο.

Το όνομά του ήταν Norberto Hernandez. Ζούσε στο Κουίνς. Ο Cheney πήρε την εκτυπωμένη φωτογραφία του Richard Drew στην οικογένεια, και συγκεκριμένα στον αδελφό του Norberto Hernandez Tino και την αδελφή Milagros.

Είπαν «ναι, αυτός ήταν ο Norberto». Η Milagros είχε παρακολουθήσει πλάνα με τους ανθρώπους να πηδάνε εκείνο το τρομερό πρωί, πριν σταματήσουν να τα προβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Είχε δει έναν από τους άλτες να διακρίνεται από τη χάρη της πτώσης του – από την ομοιότητά του με έναν Ολυμπιονίκη δύτη – και υπέθεσε ότι έπρεπε να είναι ο αδελφός της. Ωστόσο οι κόρες του αρνήθηκαν ότι αυτός ήταν ο πατέρας τους. 

Ωστόσο, οι εικασίες πολλές… Σε άρθρο στο περιοδικό Esquire, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Tom Junod κάνει λόγο για τον 43χρονο ηχολήπτη Jonathan Briley, ο οποίος εργαζόταν στο Windows on the World -συγκρότημα καταστημάτων στον 106ο και 107ο όροφο του Βόρειου Πύργου του World Trade Center-, και ο οποίος έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κενό, στην προσπάθειά του να πάρει αέρα, μιας και ήταν ασθματικός.